Uporaba jezika UML i Petrijevih mreža za modeliranje sustava za rad u stvarnom vremenu : magistarski rad - Sertić, Hrvoje (H. Sertić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Složenost današnjih programskih sustava zahtjeva poseban pristup razvoju softvera. Unified Modeling Language (UML) je postao standardna notacija za analizu i dizajn programskih sustava, ali trenutna UML specifikacija ima više ograničenja zbog toga što je UML definiran da bude općenit jezik za modeliranje pogodan za različite vrste primjena. Sa druge strane, Petrijeve mreže su formalni koncept pogodan za simulaciju izvršavanja programskih sustava. Ovaj rad analizira trenutnu UML specifikaciju i koncept Petrijevih mreža kako bi pronašao dodirne točke oba koncepta i predložio način na koji se UML može proširiti konceptom Petrijevih mreža. Kako bi se na praktičnom primjeru pokazala mogućnost proširenja UML-a konceptom Petrijevih mreža predložena metodologija za proširenje UML-a Petrijevim mrežama se primjenjuje pri razvoju sustava namijenjenog radu u stvarnom vremenu tako da se UML koristi kao osnovni jezik za modeliranje, a Petrijeve mreže kao formalni koncept za provjeru kreiranih modela i ponašanja sustava prije stvarne implementacije. Postignuti rezultati pokazuju da postoje mnogi aspekti UML-a koji se mogu proširiti konceptom Petrijevih mreža kako bi se formalno definiralo ponašanje sustava namijenjenog radu u stvarnom vremenu. Isto tako, UML notacija proširena sa konceptom Petrijevih mreža se učinkovito može koristiti za provjeru predloženog rješenja visoke raspoloživosti namijenjenog radu u stvarnom vremenu. Ključne riječi: UML, Petrijeve mreže, sustavi namijenjeni radu u stvarnom vremenu