Simulacija hibridnih digitalnih sustava sa sučeljima za obradu slikovnih elemenata i rastera : doktorska disertacija - Pap, Klaudio (K. Pap ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
U ovoj disertaciji predlaže se postupak modeliranja i simuliranja hibridnih i digitalnih sustava sa sučeljima za obradu slikovnih elemenata i rastera od razine koncepcijskih modela do njihove realizacije kao programa za računalnu simulaciju. Pokazuje se da je donošenje odluka moguće jedino iscrpnim planiranjem na bazi rezultata dobivenih simulacijom. Opisani su današnji digitalni sustavi sa sučeljima za obradu slikovnih elemenata i rastera. Definiran je odnos slikovnog elementa i pridruženog binarnog zapisa ovisno o ispisnoj tehnologiji. Istražene su osnovne funkcije i faze rada sučelja za obradu slikovnih elemenata i rastera kao što je faza procesiranja i faza rastriranja. Navedeni su razlozi uvođenja programskog jezika PostScript kao vodećeg jezika za opis grafičke stranice u sučeljima za obradu slikovnih elemenata i rastera. Izvodi se matematičko 3D i 2D modeliranje originalnih novih rastera kao i pripadni PostScript programski kod. Izvedena je originalna implementacija u sučeljima za obradu slikovnih elemenata i rastera kao stohastičko rastriranje. Za eksperimentiranje su predloženi različiti algoritmi rastriranja. Time se upućuje na nove moguće pravce razvoja rastriranja u sučeljima za obradu slikovnih elemenata i rastera. Opisane su sve PostScript rutine za testiranje novih rasterskih modela i vođenja eksperimenata. Predložen je razvoj digitalnih sustava sa sučeljima za obradu slikovnih elemenata i rastera prema modularnim hibridnim sustavima. Iznose se problemi s kojima se autor suočavao proteklih godina projektiranja takvih sustava u praksi. Prikazane su konfiguracije hibridnih linija u vidu šest samostalnih modela koji pokrivaju cjelovito digitalno ustrojstvo tiskarskih podkonfiguracija. Razvijene su dvije moguće koncepcije rješavanja istog sustava za individualizaciju s novim rasterskim procedurama. Zadatak individualizacije s novim rasterskim procedurama poslužio je za sučeljavanje i ocjenjivanje hibridnog sustava nasuprot čistog digitalnog sustava. Stvoren je složen hibridni model za taj zadatak koji omogućuje optimalno projektiranje i reprogramiranje dijelova hibridnog sustava u kratkom vremenu. Dat je originalni programski model sustava koji omogućuje direktno digitalno fotoosvjetljavanje ofsetne ploče iz računala nazvano Computer to Plate. Mikrosimulacijama pojedinih modula CTP sustava vrši se dublje istraživanje da bi se optimirao ciljani modul sustava. Priloženo je programsko rješenje u jeziku GPSS kao i eksperimentalni rezultati. Rezultati simulacije CTP sustava se ugrađuju u novi programski model analogno digitalnog sustava za izradu mastera - jednoznačne podloge koja se kasnije individualizira. Model modularne individualizacije se naslanja na prethodni model čineći s njim hibridnu konfiguraciju. Gradnja tog modela za individualizaciju mastera kao i rješenje modela u GPSS jeziku bazirano je na mjerenjima fizičkog sustava. Eksperimentiranje s modelom se prikazuje uspoređivanjem dviju hipotetičnih konfiguracija. Za drugu koncepciju izgradio se model digitalnog sustava za individualizaciju s nomim rasterskim procedurama i to model s jednim digitalnim modulom i model s dva modula. Za oba slučaja dani su programski GPSS modeli na kojima je izvršeno eksperimentiranje.Na kraju svakog eksperimentiranja grafički su uspoređeni rezultati s rezultatima hibridnog modularnog modela. Ključne riječi: Hibridni sustav, digitalni sustav, sučelje za obradu slikovnih elemenata i rastera, RIP, PostScript rastriranje, modeliranje i simuliranje, stohastički model, GPSS, digitalni tisak, Mathematica