Objektno orijentirani pristup izradi sučelja s bazom podataka : magistarski rad - Mačkala, Ladislav (L .Mačkala ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Baze podataka osnova su većine modernih informacijskih sustava. Sučelje između korisnika i informacijskog sustava ključni je dio programske podrške koja se za jedan informacijski sustav razvija. Osnovni elementi suèelja prema bazi podataka najčešće su ekranske forme. Objektno-orijentirano oblikovanje programske podrške uz upotrebu metoda koje povećavaju ponovno iskorištenje kôda i dizajna dobar su pristup za istraživanje načina poboljšavanja procesa izgradnje programskih sustava. Programski kostur koji sadrži funkcionalnost i apstraktne razrede kombiniran s konkretnim razredima koji modeliraju konkretnu aplikaciju, pristup je koji ima niz prednosti. Većina funkcionalnosti zatvorena je u programski kostur, a konkretne razrede moguće je automatski generirati iz rječnika podataka. Učinci su smanjenje vremena razvoja programske podrške jer se programiranje svodi na opisivanje meta-podataka i generiranje kôda te manji broj pogrešaka kao posljedica jednoličnosti i manje količine kôda. Ključne riječi: baza podataka, objektno-orijentirano programiranje, programski kostur, grafičko korisničko sučelje, automatsko generiranje kôda