Modeliranje procesa i estimacija stanja u kontaktnoj površini automobilskog kotača i podloge : magistarski rad - Matuško, Jadranko (J. Matuško ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
SAŽETAK: U ovom radu su analizirane složene dinamicke pojave u kontaktu izme.u automobilskog kotaca i podloge. Dan je pregled postojecih modela trenja u kontaktu s posebnim naglaskom na dinamicke modele. Predložena su empirijska proširenja LuGreovog modela kako bi dobio kompaktan model koji je valjan u širokom rasponu vrijednosti normalne sile. Nadalje, dan pregled metoda estimacije sile trenja izme.u kotaca i podloge. Predložena su dva algoritma estimacije sile trenja. Prvi algoritam je zasnovan na modificiranom Kalmanovu filtru, dok drugi algoritam koristi neuronsku mrežu kao "univerzalni aproksimator" kako bi se osigurala robusnost estimacije. Pokazana je stabilnost za estimator zasnovan na neuronskoj mreži. Provjera predloženih metoda estimacije je provedena simulacijski na pojednostavljenom modelu automobilskog kotaca korištenjem programskog paketa Matlab/Simulink. -