Postupci procjena energetskih, gospodarskih i socijalnih učinaka uporabe biomase u energetskom sustavu : doktorska disertacija - Domac, Julije; Mikuličić, Vladimir (Zagreb : J. Domac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Za potpuno vrednovanje biomase kao obnovljivog izvora energije u obzir je potrebno uzeti čitav niz različitih socijalno-gospodarskih posljedica. Korištenje biomase omogućava zapošljavanje (otvaranje novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta), povećanje lokalne i regionalne gospodarske aktivnosti te ostvarivanje dodatnog prihoda. U sklopu doktorske disertacije razvila se metodologija koja sadržava načela i proceduru pristupa promatranom području (vrsta i način sakupljanja podataka), način obrade sakupljenih podataka te tablični model. Pri razradi metodologije procjene energetskih, gospodarskih i socijalnih učinaka uporabe energije biomase detaljno su razmotreni procesi, proizvodi i aktivnosti koje čine promatrani bioenergetski sektor.
Model koji je u radu opisan predstavlja ključni dio znanstvenog doprinosa disertacije, a čine ga međusobno povezani listovi-tablice. Korisnik modela ulazne podatke unosi samo jednom i to na početnom listu-tablici (list Unos), a zatim prati proračun, te izlazne rezultate prikazane brojčano i grafički. Dijelovi modela s kojima korisnik izravno dolazi u doticaj su listovi Unos, Biomasa, Bioenergane, Zarade i radna mjesta te Rezultati.
Primjena modela na Karlovačku županiju pokazuje izrazito visoku razinu slaganja rezultata s iskustvenim vrijednostima i vrijednostima iz literature. Rezultati primjene (modelirana su ukupno četiri postrojenja za stvarne uvjete u Karlovačkoj županiji) upućuju na znatne socijalno-gospodarske učinke uporabe energije biomase. Posebno su analizirana izravna, neizravna i inducirana radna mjesta koja je moguće otvoriti, zarada i prihod ostvaren uporabom energije biomase te niz drugih čimbenika.
Ključne riječi: biomasa, model, energetski sektor, socijalno-gospodarski učinci, zapošljavanje, bioenergane, radna mjesta, Karlovačka županija
For complete evaluation of biomass as a renewable energy source, different socio-economic impacts should be also taken into account. Using biomass enables employment, increase of local and regional economic activities and additional income. In the framework of this Ph. D. thesis, developed was a methodology that contains principles and procedure for analysis of investigated area (types and ways of data collection), ways of collected data processing as well as a spreadsheet model. During the elaboration of methodology for evaluating the energy, economic and social impacts of using biomass, all parts of the bioenergy sector (processes, products and activities) were analysed in details.
Described models represents the most significant part of this Ph. D. thesis and it is made of various spreadsheets. Model user inserts the input data on an introductory sheet (Unos) and then follows the calculation and results shown as tables and diagrams. Model user directly deals with following parts of the model: Unos, Biomasa, Bioenergane, Zarade i radna mjesta and Rezultati.
Application of the model on the Karlovac county results with extremely high level of accordance with experience and literature values. Application results (modelled were four bioenergy plants in real conditions of the Karlovac county) show significant socio-economic impact of using biomass for energy production. Direct, indirect and induced jobs, earnings and profit resulted from using biomass as well as other factors were analysed.
Key words: biomass, model, energy sector, socio-economic impacts, employment, bioenergy plants, jobs, Karlovac county
Bibliografija str. 143-148.