Postupci procjena energetskih, gospodarskih i socijalnih učinaka uporabe biomase u energetskom sustavu : doktorska disertacija - Domac, Julije (J. Domac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Za potpuno vrednovanje biomase kao obnovljivog izvora energije u obzir je potrebno uzeti čitav niz različitih socijalno-gospodarskih posljedica. Korištenje biomase omogućava zapošljavanje (otvaranje novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta), povećanje lokalne i regionalne gospodarske aktivnosti te ostvarivanje dodatnog prihoda. U sklopu doktorske disertacije razvila se metodologija koja sadržava načela i proceduru pristupa promatranom području (vrsta i način sakupljanja podataka), način obrade sakupljenih podataka te tablični model. Pri razradi metodologije procjene energetskih, gospodarskih i socijalnih učinaka uporabe energije biomase detaljno su razmotreni procesi, proizvodi i aktivnosti koje čine promatrani bioenergetski sektor. Model koji je u radu opisan predstavlja ključni dio znanstvenog doprinosa disertacije, a čine ga međusobno povezani listovi-tablice. Korisnik modela ulazne podatke unosi samo jednom i to na početnom listu-tablici (list Unos), a zatim prati proračun, te izlazne rezultate prikazane brojčano i grafički. Dijelovi modela s kojima korisnik izravno dolazi u doticaj su listovi Unos, Biomasa, Bioenergane, Zarade i radna mjesta te Rezultati. Primjena modela na Karlovačku županiju pokazuje izrazito visoku razinu slaganja rezultata s iskustvenim vrijednostima i vrijednostima iz literature. Rezultati primjene (modelirana su ukupno četiri postrojenja za stvarne uvjete u Karlovačkoj županiji) upućuju na znatne socijalno-gospodarske učinke uporabe energije biomase. Posebno su analizirana izravna, neizravna i inducirana radna mjesta koja je moguće otvoriti, zarada i prihod ostvaren uporabom energije biomase te niz drugih čimbenika. Ključne riječi: biomasa, model, energetski sektor, socijalno-gospodarski učinci, zapošljavanje, bioenergane, radna mjesta, Karlovačka županija