Unaprjeđenje procesa razvoja programske podrške mjerenjem posrednih parametara kvalitete : magistarski rad - Gvozdanović, Darko (D. Gvozdanović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2004)
Namjera je ovog rada da predloži skup mjerenja koji bi se u ranim fazama dizajniranja programske podrške koristio kao pomoć u procjeni sukladnosti konkretnih rješenja u UML modelu sa preporučenim praksama te drugim dobrim iskustvima iz prošlosti. Nakon pregleda UML jezika, RUP procesa i teorije o mjerenjima, analizirane su mjere za objektno-orijentirani softver i empirijska istraživanja dostupna u literaturi. Vodeći računa da se dobro uklope u RUP proces, definirani su i detaljno opisani postupci mjerenja te smjernice i naputci prema kojima bi trebalo provesti analizu rezultata. Budući da je za podršku postupcima mjerenja razvijen alat koji automatski prikuplja vrijednosti predloženog skupa mjera iz UML modela, date su upute za njegovo korištenje kao i neki detalji o njegovoj strukturi. Rad završava pregledom iskustava iz razvoja testne aplikacije korištenjem predloženog procesa i pripadajućih mjerenja. Ključne riječi: Mjere za objektno-orijentirani softver, mjerenja u ranim fazama dizajna, UML, RUP, Kvaliteta softvera.