Vrednovanje izobličenja u elektroakustičkim sustavima s pomoću pseudoslučajnog signala : doktorska disertacija - Đurek, Ivan (I. Đurek ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Kod konstrukcije i izrade audio uređaja i sustava (izvori signala, pojačala, zvučnici) najveća panja se pridaje vjernosti prijenosa i reprodukcije audio signala. Audio signal, koji na kraju izađe kao promjena zvučnog tlaka iz zvučničkog sustava, u idealnom slučaju bi u potpunosti trebao odgovarati originalnom signalu koji je uao u sustav. Kako se radi o realnim sustavima, koji nemaju linearne prijenosne karakteristike, oni izobličuju originalni zvučni signal i na taj način ga mijenjaju. Zbog toga je mjerenje izobličenja jedan od najvanijih kriterija ocijene kakvoće audio uređaja i sustava. Problem se očitava u tome na koji način mjeriti izobličenja, odnosno odabrati ispitnu metodu, koja će dati najobjektivniju ocjenu audio uređaja, odnosno sustava koji se ispituje. Pod time se prvenstveno smatra da rezultati dobiveni mjerenjem odgovaraju subjektivnim slunim testovima. Ispitne metode koje se koriste i propisane su audio standardima, bazirane su na raznim vrstama ispitnih signala, u ovisnosti o vrsti izobličenja koja mjerimo (linearna, nelinearna). Nedostatak tih ispitnih signala je u tome to oni nisu slični realnom audio signalu (govor, glazba), pa se zbog toga smatra da daju djelomičnu sliku o izobličenjima audio uređaja i sustava, odnosno njihovoj kakvoći. U većini slučajeva radi se o ispitnim signalima, koji nemaju karakteristike prirodnih signala, ali s druge strane njihova prednost je u tome to se lako generiraju i to su ponovljivi, te je prikaz rezultata jasan i razumljiv. Cilj ove radnje je u generiranju i ispitivanju novog ispitnog audio signala čije karakteristike odgovaraju prirodnim signalima govora i glazbe. Ove karakteristike se odnose samo na fizikalne karakteristike, na koje se moe utjecati, kao to su brzina porasta, spektar, vrni faktor i sl. Pretpostavljeno je da će takav ispitni signal dati objektivniju sliku o izobličenjima audio uređaja, te da će rezultati mjerenja izobličenja odgovarati subjektivnim ispitivanjima. Ključne riječi: izobličenja, mjerenja, pseudoslučajni ispitni signal, subjektivna mjerenja.