Oblikovanje raspodijeljenih usluga pokretanih iz poziva : magistarski rad - Bandalović, Neven (N. Bandalović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Predmet istraživanja ovog magistarskog rada jest analiza procesa i tehnologije oblikovanja raspodijeljenih telekomunikacijskih usluga pokretanih iz poziva. Kako se složene usluge ne mogu učinkovito realizirati digitalnim komutacijskim čvorom, uvode se posebni poslužitelji, te se usluge izvode raspodijeljeno između više sustava u mreži. Zadatak magistarskog rada je istražiti modele raspodijeljenog procesiranja usluga i tok informacija u višeplatformskom okruženju, a posebice skup protokola, upravljanje resursima te raspodjelu podataka i održavanje njihove konzistentnosti, za usluge pokretane iz poziva. U radu su opisani osnovni principi otvorenih sustava, a posebice svojstva omogućavanja otvorenog dohvata usluga. Također, obrađen je model uspostave poziva i usluge pokretane iz poziva u takvom otvorenom sustavu. Kako su otvoreni sustavi u svojoj realizaciji najčešće raspodijeljeni, dana je osnovna analiza raspodijeljenog procesiranja u višeplatformskom okruženju, te su opisani principi temeljnih modela i arhitektura raspodijeljenih sustava. Poseban naglasak je na udaljenim pozivima procedura i objekata, te na analizi prilagodljive komunikacijske okoline pogodne za realizaciju telekomunikacijskih usluga u stvarnom vremenu. Realizirana telekomunikacijska usluga za nadzor komunikacije opisana je i analizirana formalnim modelom. Prikazana je arhitektura raspodijeljenog sustava za realizaciju ove usluge, te je dana analiza obavljene eksperimentalne procjene izvedbenih mogućnosti realiziranog telekomunikacijskog sustava. Ključne riječi: – otvoreni sustav – otvoreni dohvat usluge – usluga pokretana iz poziva – telekomunikacijska mreža – raspodijeljeni sustav – udaljeni poziv procedure – udaljeni poziv objekta – model poziva i usluge