Utjecaj šuma interferencije na izbor kodova za prijenos u mobilnim sustavima s proširenim spektrom : doktorska disertacija - Afrić, Winton (W. Afrić ;Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
temelji na kodnoj podjeli među korisnicima, prijenos možemo ostvariti s jednim kodom uz smanjenje stupnja kodnog raspršenja ili s više kodova bez smanjenja ili uz djelomično smanjenje stupnja kodnog raspršenja. Pri tome kriterij koji je u ovoj disertaciji uzet kao odlučujući u izboru načina rada je; Maksimalno mogući broj aktivnih korisnika u ćeliji sustava bez degradacije kvalitete najzahtjevnije usluge. Broj aktivnih korisnika mobilnog komunikacijskog sustava DS-CDMA dominantno je ograničen interferencijskim uvjetima koji vladaju u njemu. Zbog toga je u disertaciji temeljno istražen šum interferencije. Razmatranje interferencijskih uvjeta kod višećelijskog mobilnog komunikacijskog sustava, za različite načine organizacije rada unutar ćelije te za uzlazni i silazni smjer prijenosa, sprovedeno je vlastitim matematskim statističkim pristupom autora. Uz pretpostavku jednolike gustoće aktivnih mobilnih korisnika na površini ćelije sproveden je izračun šuma interferencije. Rezultati koji su ovim pristupom dobiveni za uzlazni smjer prijenosa uspoređeni su sa rezultatima drugih autora. Rezultati drugih autora ostvareni su uz iste polazne pretpostavke drugačijim matematskim pristupom. Poredba je pokazala potpuno poklapanje u fizikalnoj zakonitosti i veliku podudarnost u numerički iskazanim vrijednostima. Statistička metoda omogućila je da se interferencijski čimbenici odrede u uzlaznom i silaznom smjeru prijenosa. Izračunom šuma interferencije definiran je interferencijski korekcijski faktor za uzlazni i silazni smjer prijenosa. U ovoj disertaciji interferencijski korekcijski faktor definiran je kao odnos primljene snage interferencijskog šuma iz okružujućih ćelija naspram ukupne primljene snage iz promatrane ćelije. Ovako definirani interferencijski korekcijski faktor omogućio izravni izračun faktora smanjenja broja mogućih aktivnih korisnika na površini ćelije sustava. Izračun interferencijskih veličina za uzlazni i silazni smjer prijenosa, statističkom metodom omogućio je potpuni uvid u interferencijske uvjete na višećelijskom mobilnom komunikacijskom sustavu. Proračun interferencijskih veličina sproveden je za različite organizacije rada u ćeliji što je omogućilo izračun broja maksimalno mogućih aktivnih mobilnih korisnika na površini ćelije. Postavljene su matematske jednadžbe koje opisuju broj mogućih aktivnih korisnika ili kodova na površini ćelije ako se za prijenos multimedijske usluge koristi jednokodni rad i ako se koristi višekodni rad bez umanjenja ili s djelomičnim umanjenjem stupnja kodnog raspršenja. Navedene matematske jednadžbe broja mogućih aktivnih korisnika ili kodova postavljene su za ćelije sa neusmjerenim, sektorskim i pametnim antenama. Sve krivulje koje opisuju broj preostalih korisnika za jednokodni i višekodni rad promatranog korisnika sijeku se u jednoj točki. Ta točka u disertaciji je nazvana točkom sjecišta. Određeno je o kojim parametrima signala i osobinama sustava ovisi točka sjecišta i koje je njeno značenje u ukupnom intervalu rada sustava. Na osnovu sprovedene analize definirana je opća zakonitost rada višećelijskog DS-CDMA sustava. Ova zakonitost iskazuje da li signal definiranih osobina može biti prenijet preko mobilnog komunikacijskog sustava danih karakteristika. Na samom kraju disertacije navedeni su čimbenici koji utječu na izbor načina rada i definirani su odnosi među njima.