Modeliranje konteksta u entropijskom kodiranju videosignala : magistarski rad - Mrak, Marta (M. Mrak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U ovome radu je objašnjena i analizirana primjena entropijskog kodiranja s modeliranjem konteksta u kompresiji videosignala. Dan je pregled H.264/AVC norme za kodiranje videosignala. Na temelju provedene teorijske analize i eksperimentalnih opažanja određen je novi postupak za modeliranje konteksta binarnih podataka. Predloženi postupak se temelji na optimiziranim algoritmima gradnje i odabira binarnih stabala konteksta. Postupak je primijenjen na odabrane elemente sintakse trenutnog referentnog H.264/AVC modela za kodiranje individualnih slika i grupe slika, te je ocijenjen za različite ispitne sekvence, kvantizacijske parametre i postupke za predviđanje vjerojatnosti. Eksperimentalni rezultati pokazuju da su dobici kodiranja nove metode jednaki ili veći od dobitaka koji se postižu primjenom H.264/AVC CABAC sustava. Ključne riječi: H.264/AVC - kompresija videosignala - modeliranje konteksta - CABAC - GRASP - adaptivno kodiranje