Raspodijeljene aplikacije javnog informacijskog sustava : magistarski rad - Skuliber, Ivan (I. Skuliber ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Današnji javni informacijski sustavi sve teže zadovoljavaju potrebe suvremenih raspodijeljenih aplikacija. U cilju olakšavanja izgradnje i izvedbe raspodijeljene aplikacije razvijaju se posrednici. U magistarskom radu opisana je izvedba komunikacije i način organiziranja tradicionalnih raspodijeljenih aplikacija. Izvršena je klasifikacija danas korištenih posrednika i prikazana njihova upotreba u raspodijeljenim aplikacijama. Prikazana je konceptualna i programska arhitektura MidArc aplikacijskog posrednika. Opisan je način izgradnje raspodijeljene aplikacije za javni informacijski sustav sa MidArc posrednikom. Objašnjene su vrste međudjelovanja raspodijeljene aplikacije i MidArc posrednika čime se ostvaruju napredna svojstva javnog informacijskog sustava. Prikazan je radni ciklus raspodijeljene aplikacije u MidArc javnom informacijskom sustavu. U praktičnom dijelu rada, ostvarena je raspodijeljena aplikacija udaljenog učenja SoftLab koja koristi MidArc posrednika. Iskustva stečena u razvoju i izvođenju SoftLab aplikacije ukazuju na korisnost primjene aplikacijskog posrednika u izvedbi raspodijeljenih aplikacija. Ključne riječi: posrednik, raspodijeljeni sustavi, mrežna komunikacija, raspodijeljene aplikacije, Internet