Elektronička razmjena poslovnih dokumenata : magistarski rad - Magdalenić, Ivan; Skočir, Zoran (Zagreb : I. Magdalenić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Ovaj rad daje uvid u zahtjeve i potrebe koje se javljaju kod razmjene poslovnih dokumenata te predlaže načine njihovog rješavanja. Namjera rada je prezentirati nove tehnologije te poslužiti kao vodič kod njihovog uvođenja u poslovanje. Izvedba elektroničke razmjene poslovnih dokumenata slijedi odabrani slučaj poslovnog scenarija. Za svaki dio scenarija ponuđen je način njegovog rješavanja. Napravljeno je grafičko sučelje sa sljedećim mogućnostima: slanje i primanje SOAP poruka, pozivanje udaljenih procedura, asinkrona razmjena poruka, digitalno potpisivanje poruka, korištenje SSL tehnologije za kriptiranje podataka za vrijeme prijenosa. XML dokumenti se spremaju u Native XML bazu podataka. Opisana je i implementirana arhitektura Web usluga kao dio predstavljenog poslovnog scenarija.
Ključne riječi:
B2B, SOAP, XML, Digitalni potpis, Web usluge, Razmjena poslovnih dokumenata, Elektronička trgovina, ebXML, EDI
This thesis presents demands and requirements at business documents interchange and offers some way to deal with. The thesis goal is to be guiding for dealing with new technologies for business documents interchange. Business scenario is presented and solutions for every step in scenario are offer. Graphic user interface was developed with following features: sending and receiving SOAP messages, work in RPC and Message mode, digital signing of XML message, using SSL to secure communication. XML documents are being stored in Native XML database. Architecture of Web Services is described and implemented as a part of presented business scenario.
Keywords:
B2B, SOAP, XML, Digital Signature, Web Services, Business Documents Interchange, ECommerce, ebXML, EDI
Bibliografija str. 81-82.