Elektronička razmjena poslovnih dokumenata : magistarski rad - Magdalenić, Ivan (I. Magdalenić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Ovaj rad daje uvid u zahtjeve i potrebe koje se javljaju kod razmjene poslovnih dokumenata te predlaže načine njihovog rješavanja. Namjera rada je prezentirati nove tehnologije te poslužiti kao vodič kod njihovog uvođenja u poslovanje. Izvedba elektroničke razmjene poslovnih dokumenata slijedi odabrani slučaj poslovnog scenarija. Za svaki dio scenarija ponuđen je način njegovog rješavanja. Napravljeno je grafičko sučelje sa sljedećim mogućnostima: slanje i primanje SOAP poruka, pozivanje udaljenih procedura, asinkrona razmjena poruka, digitalno potpisivanje poruka, korištenje SSL tehnologije za kriptiranje podataka za vrijeme prijenosa. XML dokumenti se spremaju u Native XML bazu podataka. Opisana je i implementirana arhitektura Web usluga kao dio predstavljenog poslovnog scenarija. Ključne riječi: B2B, SOAP, XML, Digitalni potpis, Web usluge, Razmjena poslovnih dokumenata, Elektronička trgovina, ebXML, EDI