Komunikacija i suradnja u mreži pokretnih agenata : doktorska disertacija - Ježić, Gordan; Lovrek, Ignac (Zagreb : G. Ježić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Doktorska disertacija istražuje problematiku komunikacije i suradnje u mreži pokretnih agenata. Opći model mreže pokretnih agenata proširen je mogućnostima komunikacije i suradnje. Obrađeni su zahtjevi sa zavisnim elementarnim poslovima te je dana vremenska analiza obrade zahtjeva s više agenata koji međusobno komuniciraju. Uz izravnu lokalnu i udaljenu komunikaciju uvedena je posredna komunikacija agenata s trećim agentom kao posrednikom. Istraženi su i usporedno analizirani formalni postupci za specifikaciju pokretnih procesa s obzirom na provjeru sustava s pokretnim agentima kao područjem primjene. Obrađena su dva pristupa za modeliranje pokretnih procesa. Prvi se temelji na kretanju veza među procesima (procesna algebra π-calculus). Drugi pristup se temelji na kretanju procesa, a riječ je o procesnoj algebri ambient calculus. Odabrana je i razrađena procesna algebra π-calculus. Formalna specifikacija i provjera mreže pokretnih agenata napravljena je u π-calculusu. Model obuhvaća kretanje i komunikaciju agenata koja se temelji na posrednom pristupu te uvodi stacionarnog agenta za upravljanje pokretljivošću. Verifikacija obuhvaća algebarsku i automatiziranu provjeru modela. Verifikacija komunikacije i suradnje pokretnih agenata napravljena je izvedbom višeagentskog sustava za daljinske operacije s programskim sustavom u mreži. Model uključuje osam specijaliziranih pokretnih agenata koji izvode poslove i pritom međusobno komuniciraju lokalno, udaljeno ili posredno standardnim ACL jezikom. Predloženi model komunikacije i suradnje pokretnih agenata ispitan je na primjeru otkrivanja i zamjene neispravnog dijela programskog sustava kojim se rješava protokol uspostave i raskida poziva.
Ključne riječi:
pokretni agent • agentska komunikacija • agentska suradnja • mreža pokretnih agenata • višeagentski sustav • agentski jezici • formalna specifikacija • pokretni procesi • verifikacija • daljinske operacije
The dissertation investigates problem of communication and collaboration in mobile agent network. The basic model of mobile agent network is extended with capability of agent communication and collaboration. Model analysis includes user request decomposition and dependent elementary tasks execution by using communicating agents. Indirect agent communication with creating new transport agent is introduced in the model. The dissertation includes formal method analysis for specification of mobile processes implemented on systems with mobile agents. Two process algebras are selected and taken into consideration: π-calculus based on link mobility, and ambient calculus based on process mobility. Special attention is paid on π-calculus which is used for formal specification and verification of mobile agent network. The specification includes mobility and communication of mobile agents based on indirect agent communication and comprises modeling of mobility management agent responsible for messages handling. The mobile system is verified with algebraic and automated analysis. Proposed agent communication and collaboration is implemented in multi-agent system for remote software operations. The system includes 8 mobile agents that communicate with each other using standard agent communication language.
Keywords:
mobile agent • agent communication • agent collaboration • mobile agent network • multi-agent system • agent communication language • formal specification • mobile process• verification • remote operations
Bibliografija str. 129-137.