Dijagnostika kondenzatorskih provodnika transformatora : magistarski rad - Mikulecky, Antun (A. Mikulecky ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U okviru dijagnostičkih ispitivanja energetskih transformatora na terenu, u razdoblju 1994. do 2000. godine, ispitano je približno 1260 provodnika kondenzatorskog tipa opremljenih mjernim priključkom. U 1,3 % slučajeva rezultati su ukazali na njihov neispravan izolacijski sustav. Razrađen je postupak prilagodbe provodnika bez mjernog priključka za dijagnostičku kontrolu u terenskim uvjetima. Postupak je primijenjen na 99 provodnika, a rezultati ukazuju da 4x% provodnika ima neispravan izolacijski sustav. Na temelju zastupljenosti nezadovoljavajućeg stanja izolacije ovih provodnika po godini proizvodnje, može se zaključiti da im je vijek trajanja približno 30 do 35 godina. Analizirano je sedam kvarova provodnika od kojih je četiri završilo rasprsnućem i požarom transformatora. Sva četiri rasprsnuća su se zbila na generatorskim transformatorima od kojih su tri bila priključena pomoću cijevnih visokonaponskih sabirnica. Prema procjeni, uzroci kvarova provodnika su prodor vlage u izolacijski sustav, prekid mjernog priključka, loši kontakti i konstrukcijski nedostaci. Priključivanje provodnika pomoću nedovoljno elastičnih priključaka može pogodovati prodoru vlage i kvarenju mjernog priključka. Visokonaponskim laboratorijskim ispitivanjima tan δ i parcijalnih izbijanja na provodnicima uzetim iz pogona ustanovljeno je da kriteriji za njihovu dijagnostiku na terenu većinom dobro reprezentiraju zahtjeve norme IEC 60137, [1]. Predložena su poboljšanja kriterija za dopuštene promjene kapaciteta i tan δ te poboljšanje određivanja temperature provodnika. Osim ispitivanja C i tan δ provodnika, detaljno su opisane i druge dijagnostičke metode prikladne za provodnike u pogonu: termovizijska metoda, mjerenje otpora namota, analiza plinova iz ulja, parcijalna izbijanja, tlak ulja u provodniku i vizualni pregled provodnika. Ključne riječi: VN provodnik, energetski transformator, dijagnostika, kvar, tan δ , parcijalna izbijanja, mjerni priključak.