Prepoznavanje i klasifikacija sigurnosnih rizika računalnih sustava : magistarski rad - Sviličić, Boris; Jeren, Branko (Zagreb : B. Sviličić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Sigurnost je najkritičnije područje računalne tehnologije te počinje zauzimati izuzetno važnu poziciju u današnjem okružju računalnih sustava. Ovim radom dane su smjernice za rješavanje problema prevencije i otklanjanja sigurnosnih rizika računalnih sustava. Dana je definicija pojmova sigurnosti računalnih sustava i sigurnosnih rizika, kategorizirani su i opisani uzroci sigurnosnih rizika te je objašnjena važnost analize sigurnosnih rizika. Razrađena je terminologija sigurnosnih incidenata računalnih sustava koja je nužan preduvjet za sustavno proučavanje i razumijevanje materije ovog područja. Predstavljene su najčešće uspješno korištene tehnike računalnih napada te su opisani osnovni principi njihova izvršenja. Koristeći se utvrđenom terminologijom, predstavljen je primjer mogućeg modela klasifikacije sigurnosnih rizika namijenjenog za uspješno prepoznavanje i analizu sigurnosnih rizika računalnih sustava. Prikazane su sigurnosne mjere i mehanizmi za upravljanje rizicima te je predstavljen plan procesa za prepoznavanje znakova eksploatacije sigurnosnog rizika. Ovim radom ponuđen je naputak za poboljšanje i unaprjeđenje razine sigurnosti računalnih sustava.
Ključne riječi: klasifikacija, računalni napad, resursi računalnog sustava, sigurnosni incident, sigurnosni rizik, sigurnost računalnih sustava, tehnika računalnog napada, terminologija
Security is the most critical area of computer technology and it assumes great importance in today’s computer systems environment. This thesis provides guidelines for preventing and reducing computer systems security risks. Definitions of terms ‘computer systems security’ and ‘security risks’ are given. Security threats are categorized and described, and the importance of security risks analysis is explained. Security incidents terminology, an essential precondition for the systematic research of computer systems security, is developed. The most successful techniques of computer attacks are presented, and the basic principles of their application are described. Using the established terminology, a model of security risks classification is offered, with the purpose of successful identification and analysis of computer systems risks. Security measures and mechanisms for managing risks are set forth, as well as the procedure for recognizing the signs of security risks exploitation. The thesis, in entirety, contains guidelines for designing a more secure computer system.
Key words: classification, computer attack, resource of computer systems, security incident, security risk, security of the computer systems, techniques of computer attacks, terminology
Bibliografija str. 101-102.