Optimiranje rada kogeneracijskih postrojenja : magistarski rad - Franković, Dubravko; Mikuličić, Vladimir (Zagreb : D. Franković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Istovremena proizvodnja električne i toplinske energije u kogeneracijskom procesu ostvaruje znatnu uštedu primarnog goriva i snizuje ukupnu količinu emisija štetnih tvari. Kogeneracijski procesi poznati su niz godina, a u praksi se koriste kogeneracije temeljene na plinskoj turbini, parnoj turbini, motoru s unutrašnjim izgaranjem, a u posljednje vrijeme i na bazi gorivih ćelija. Modeliranjem te optimiranjem rada kogeneracijskog sustava moguće je ostvariti dodatne uštede na pogonskom gorivu te time sniziti ukupne troškove rada proizvodnog sustava. U radu je obrađen model trigeneracijskog sustava temeljen na plinskom motoru i spremnicima toplinske i rashladne energije. Model je optimiran za različite dnevne dijagrame opterećenja te je izvršena analiza osjetljivosti na ulazne podatke.
Ključne riječi:
kogeneracija, trigeneracija, plinski motor, spremnik toplinske energije, spremnik rashladne energije, optimiranje, simpleksna metoda, grananje i ograđivanje
Combined production of power and heat in a cogeneration process results in fuel energy savings and decrease of pollutant emissions. Cogeneration techniques have been known and exploited since the beginning of the 20-th century. Gas turbine, steam turbine, reciprocating engines, and fuel cells recently, are the most common used commercial cogeneration systems. Modeling and optimising the performance of a cogeneration system it is possible to achieve further savings on fuel energy and therefore to lower total operational costs of a cogeneration production plant. A model of a trigeneration system based on gas-engine, heat and cool energy storages has been presented. The model has been optimised for different load curves and a sensitivity analysis has been performed.
Key words:
cogeneration, trigeneration, gas engine, heat energy storage, cool energy storage, optimisation, simplex method, branch and bound
Bibliografija str. 114.