Optimiranje rada kogeneracijskih postrojenja : magistarski rad - Franković, Dubravko (D. Franković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
Istovremena proizvodnja električne i toplinske energije u kogeneracijskom procesu ostvaruje znatnu uštedu primarnog goriva i snizuje ukupnu količinu emisija štetnih tvari. Kogeneracijski procesi poznati su niz godina, a u praksi se koriste kogeneracije temeljene na plinskoj turbini, parnoj turbini, motoru s unutrašnjim izgaranjem, a u posljednje vrijeme i na bazi gorivih ćelija. Modeliranjem te optimiranjem rada kogeneracijskog sustava moguće je ostvariti dodatne uštede na pogonskom gorivu te time sniziti ukupne troškove rada proizvodnog sustava. U radu je obrađen model trigeneracijskog sustava temeljen na plinskom motoru i spremnicima toplinske i rashladne energije. Model je optimiran za različite dnevne dijagrame opterećenja te je izvršena analiza osjetljivosti na ulazne podatke. Ključne riječi: kogeneracija, trigeneracija, plinski motor, spremnik toplinske energije, spremnik rashladne energije, optimiranje, simpleksna metoda, grananje i ograđivanje