Određivanje kapaciteta veza u višeuslužnim mrežama s gubicima : magistarski rad - Vrdoljak, Zdenko (Z. Vrdoljak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U ovom radu se razmatra problem dimenzioniranja kapaciteta u višeuslužnim mrežama s gubicima. Provedena je detalja analiza o primjenljivosti modela mreže s gubicima na paketske mreže s garancijom kvalitete usluge. Mreža s gubicima je matematički modelirana višedimenzionalnim Markovljevim lancem i pronađeni su izrazi za stacionarne vjerojatnosti stanja. Na temelju pronaðene razdiobe izračunate su vjerojatnosti blokiranja poziva u mreži i analizirane su neke poznate aproksimacije vjerojatnosti blokiranja. Temeljem tih aproksimacija predložen je i analiziran heuristički algoritam za dimenzioniranje kapaciteta. Na kraju rada je predložena metoda procjene kapaciteta koja se temelji na simulaciji mreže s gubicima. Uočeno je da metoda ne daje zadovoljavajuće rezultate i predloženi su smjerovi za unapređenje ove metode. Ključne riječi: Mreža s gubicima, planiranje kapaciteta, Markovljevi lanci, diskretna vremenska simulacija