Upravljanje tokovima jalove snage u slabo opterećenim razdjelnim mrežama : magistarski rad - Štimac, Ivan; Tomiša, Tomislav (Zagreb : I. Štimac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U razdjelnim (distribucijskim) elektroenergetskim mrežama problem održavanja napona bitan je kako sa stanovišta operativnog vođenja pogona određene mreže i jednako tako sa stanovišta njenoga razvoja. Kada je riječ o pojmu održavanje napona, tada je i riječ o kvalitetu električne energije “Power Quality”.
Rad sublimira mogućnosti korištenja najnovijih saznanja u smislu primjene metoda, algoritama i primjereno k tome tzv. hardvera, koji se može koristiti za “održavanje” napona u razdjelnim mrežama i postrojenjima da se ispune uvjeti kako sa strane kvaliteta napona tako i sa strane operativnog vođenja, a u cilju postizanja minimalnih gubitaka u mreži odnosno razdjelnom (distribucijskom) elektroenergetskom sustavu.
Razrađena je, novija, tehnika upravljanja s kondenzatorskim baterijama kao sredstvima (uređajima) za regulaciju napona i jalove snage u razdjelnim mrežama.
Ključne riječi: jalova snaga, razdjelna mreža, upravljanje, kondenzatorske baterije, programibilni upravljački uređaj
In distribution electric power networks the problem of maintaining voltage level is essential for both operational control of a specific network and its development. When we deal with voltage level concept we also deal with power quality.
This thesis includes possibility of using the most recent knowledge concerning methods and algorithms as well as hardware application, which may be used for maintaining voltage level in distribution networks and plants in order to meet requirements with regard to voltage quality and operational control.
The primary concern of this is how to achieve minimal losses in the network and distribution power system, respectively.
A new technique with capacitors for voltage level control and reactive power in distribution networks has been developed.
Key words: reactive power, distribution network, control, capacitor banks, programmable logic controllers (PLC)
Bibliografija str. 117.