Specifikacija zahtjeva za uvođenje općeg sustava pokretnih telekomunikacija : doktorska disertacija - Lučić, Dražen (D. Lučić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U radu je izvedena raščlamba stanja i zahtjeva na telekomunikacijskom tržištu radi uvođenja nove generacije sustava pokretnih telekomunikacija. Primjenom inženjerstva zahtjeva i uporabnih slučajeva raščlanjeni su, obrađeni i specificirani zahtjevi za uvođenje općeg sustava pokretnih telekomunikacija (UMTS) s motrišta pristupne i jezgrene mreže te sloja upravljanja. Dokazana je primjenjivost inženjerstva zahtjeva u telekomunikacijama kao sustavnog postupka specificiranja zahtjeva opetovanim suradnim postupcima raščlambe problema, predočavanja rezultata i provjere postignutog razumijevanja problema. Izrađen je model telekomunikacijske mreže s UMTS-om. Uporabni slučajevi su primijenjeni pri opisu tog modela. Odabrani su uporabni slučajevi, koji prikazuju najbitnije zahtjeve visoke razine za uvođenje UMTS-a. Razrađeni su mogući scenariji prijelaza iz GSM mreže u UMTS mrežu. Provjera scenarija je učinjena na primjeru nacionalne mreže sustava pokretnih telekomunikacija jedne srednje velike europske države. Napravljena su dva studijska primjera specifikacije zahtjeva za uvođenje UMTS-a; jedan za operatore UMTS mreže s postojećom GSM mrežom, a drugi za operatore samo UMTS mreže. Predložena su rješenja za specificirane zahtjeve. Raščlanjen je utjecaj zahtjeva za promet na građu UMTS mreže. Primjenjivost modela i scenarija je dokazana u pogledu mogućnosti prijelaza iz druge u treću generaciju telekomunikacijskog sustava u okviru zadanog vremenskog plana i posluživanja predviđenog prometa. Ključne riječi: inženjerstvo zahtjeva, opći sustav pokretnih telekomunikacija, specifikacija zahtjeva, telekomunikacijska mreža, uporabni slučaj, upravljanje rješenjima za kupca, usluga