Identifikacija dinamičkih parametara srednjerazvijenog elektroenergetskog sustava s obzirom na promjene frekvencije : doktorska disertacija - Kuzle, Igor (I. Kuzle ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Frekvencija je u svakom elektroenergetskom sustavu (EES) uz napon jedna od najvažnijih veličina stanja sustava. Posljedica neravnoteže između proizvodnje i potrošnje djelatne snage je odstupanje frekvencije električnih sinusoidalnih veličina (napon, struja, itd.) od nazivne vrijednosti. Na ponovno uspostavljanje ravnoteže između proizvodnje i potrošnje u sustavu najbrže će djelovati primarna regulacija agregata automatskim povećanjem proizvodnje i iskorištenjem energije uskladištene u rotirajućim masama pojedinih agregata. U disertaciji se istražuje područje primarne regulacije agregata i pripadne promjene frekvencije. Eksperimentalna istraživanja dinamičkih stanja EES-a uglavnom nisu moguća zbog toga, jer su vrlo složena, veoma skupa, zahtjevaju odgovarajuću opremu, vrijeme izvođenja istraživanja ovisi o prilikama u EES. Razvoj matematičkih modela i metoda, te velike mogućnosti računalskih sistema omogućili su teorijska istraživanja dinamike pogona EES-a. U disertaciji je korištenjem programskog paketa MATLAB razvijen matematički i simulacijski dvostrojni model minimalnog reda, s kojim se na zadovoljavajući način uspješno može opisati osnovni oblik srednje vrijednosti frekvencije elektroenergetskog sustava, nakon poremećaja. Konkretno je riječ o EES-u Hrvatske elektroprivrede. Pri tome su istraženi dinamički ekvivalentni parametri EES-a Hrvatske koji imaju najjači odnosno najveći utjecaj na dinamiku promjena frekvencije u sustavu. Predmetne parametre teško je identificirati budući da su ovisni o topološkom stanju EES-a, pogonskim i ostalim uvjetima. Primjenjena je odgovarajuća metoda identifikacije za određivanje vrijednosti istraživanih parametara uz usporedbu simuliranih i mjerenih odziva frekvencije nakon poremećaja. Snimanje frekvencije u EES-u Hrvatske postoji manje od godinu dana te nema mnogo snimljenih odziva frekvencije nakon značajnijih poremećaja u sustavu. Ipak se uspjelo prikupiti određeni broj mjerenja koja su korištena pri identifikaciji. S obzirom da je broj mjerenja bio ograničen, primjenom, u više studija verificiranog programskog paketa MANISTA, načinjeno je više simulacija (s detaljnim modelima svih elemenata EES-a) srednjetrajne dinamike u vremenskoj domeni za cijeli EES Hrvatske te za različite poremećaje. Dobiveni odzivi, također, su se koristili pri identifikciji parametara sustava. Ključne riječi: frekvencija, ravnoteža proizvodnje i potrošnje, poremećaj djelatne snage, primarna turbinska regulacija, matematički model elektroenergetskog sustava, simulacije, parametri sustava, utjecaj parametara na promjene frekvencije, identifikacija parametara, mjerenja frekvencije