Sustav za automatizaciju procesa uzdužne ventilacije u cestovnim tunelima : magistarski rad - Horvat, Jasna; Perić, Nedjeljko (Zagreb : J. Horvat ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U ovom je radu dan pregled vrsta ventilacije cestovnih tunela. Detaljnije je opisana osnova dinamike fluida u cestovnim tunelima s uzdužnom ventilacijom. Navedeni su zahtjevi na sustav ventilacije tunela u normalnom režimu rada s naglaskom na glavne čimbenike koji utječu na kvalitetu atmosfere u tunelu. Zatim su navedeni zahtjevi i smjernice u požarnom režimu rada. Algoritam automatskog upravljanja ventilacijom naveden u ovom radu opisan je matematičkim alatom Grafcet namijenjenom opisivanju diskretnih sustava. U radu su opisani kako osnovni elementi Grafceta tako i složeni elementi koji omogućuju hijerarhijsku strukturu grafcet modela. Opisani algoritam upravljanja uzdužnom ventilacijom tunela određen je prema podacima koji odgovaraju Tunelu Učka. U normalnom režimu rada algoritam provodi unaprijed određene akcije prilikom prelaska praga zagađenja zraka ili u određenom stanju zagađenja pri čemu je zagađenje zraka u tunelu određuje koncentracija ugljičnog monoksida i vidljivost u tunelu. U požarnom režimu rada cilj automatskog upravljanja ventilacijom u osnovi je održavanje unaprijed određene brzine strujanja zraka u tunelu. Na temelju podataka izmjerenih tijekom dva dana rada algoritma upravljanja ventilacijom analizirano je ponašanje upravljanog sustava.
Ključne riječi: vrste ventilacije u tunelu, dinamika fluida u tunelu, uzdužna ventilacija tunela, upravljanje ventilacijom, upravljanje kvalitetom zraka, Grafcet, Tunel Učka
In this paper road tunnel ventilation types are overviewed. Aerodynamic analysis of airflow in road tunnels with longitudinal ventilation is described in greater detail. Tunnel ventilation system requirements for normal operating conditions are explained with an emphasis on the main factors that influence tunnel air quality. Thereafter requirements and guidelines for ventilation in the case of a fire are presented. Automation control algorithm is described using Grafcet, a mathematical tool for the description of discrete-event systems. The basic elements of Grafcet, as well as the more complex ones that enable the hierarchical structure of the Grafcet model, are explained. The longitudinal ventilation automation algorithm is defined according to the data that corresponds to the Učka Tunnel. Under normal ventilation conditions, the algorithm is set to perform actions each time air quality level changes, as well as periodically at specific air quality levels. The thresholds of carbon monoxide concentration and the opacity value set by the system engineer define air quality levels. The aim of automatic control of ventilation in the case of a fire is based on the maintenance of tunnel airflow velocity to a previously define value. Finally, an analysis of the system behavior is shown, based on data measured during two days at Učka, whilst using the described ventilation control algorithm.
Key words: tunnel ventilation types, aerodynamic in the tunnel, longitudinal tunnel ventilation, ventilation control, air quality management, Grafcet, Učka tunnel
Bibliografija str. 167-168.