Sustav za automatizaciju procesa uzdužne ventilacije u cestovnim tunelima : magistarski rad - Horvat, Jasna (J. Horvat ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U ovom je radu dan pregled vrsta ventilacije cestovnih tunela. Detaljnije je opisana osnova dinamike fluida u cestovnim tunelima s uzdužnom ventilacijom. Navedeni su zahtjevi na sustav ventilacije tunela u normalnom režimu rada s naglaskom na glavne čimbenike koji utječu na kvalitetu atmosfere u tunelu. Zatim su navedeni zahtjevi i smjernice u požarnom režimu rada. Algoritam automatskog upravljanja ventilacijom naveden u ovom radu opisan je matematičkim alatom Grafcet namijenjenom opisivanju diskretnih sustava. U radu su opisani kako osnovni elementi Grafceta tako i složeni elementi koji omogućuju hijerarhijsku strukturu grafcet modela. Opisani algoritam upravljanja uzdužnom ventilacijom tunela određen je prema podacima koji odgovaraju Tunelu Učka. U normalnom režimu rada algoritam provodi unaprijed određene akcije prilikom prelaska praga zagađenja zraka ili u određenom stanju zagađenja pri čemu je zagađenje zraka u tunelu određuje koncentracija ugljičnog monoksida i vidljivost u tunelu. U požarnom režimu rada cilj automatskog upravljanja ventilacijom u osnovi je održavanje unaprijed određene brzine strujanja zraka u tunelu. Na temelju podataka izmjerenih tijekom dva dana rada algoritma upravljanja ventilacijom analizirano je ponašanje upravljanog sustava. Ključne riječi: vrste ventilacije u tunelu, dinamika fluida u tunelu, uzdužna ventilacija tunela, upravljanje ventilacijom, upravljanje kvalitetom zraka, Grafcet, Tunel Učka