Upravljanje i usmjeravanje prometnih tokova u mobilnoj telekomunikacijskoj mreži : magistarski rad - Hebel, Mislav (M. Hebel ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2003)
U radu je ukratko opisana današnja mobilna telefonija s naglaskom na GSM sustav. Prikazane su metode upravljanja i prometne karakteristike mobilne mreže druge generacije. Izvršena je prilagodba LAG simulacije za mjerenje prometa u GSM mreži. Pojašnjene su osnove teorije automata kroz analizu funkcioniranja više tipova samoučećih automata unutar LAG simulacije. U provedenim eksperimentima testirano je ponašanje mreže u nominalnim prometnim uvjetima te kod preopterećenja i kvarova u mreži. Za kraj su prezentirani rezultati koje koristimo za analizu samoučećih automata i mrežne topologije. Ključne riječi: Teorija automata, Samoučeći automat, Kvaliteta Servisa (QoS), Telekomunikacijska mreža, Global System for Mobile Communication - GSM, Treća generacija (3G), Usmjeravanje prometa, Simulacija usmjeravanja prometa, Algoritmi usmjeravanja