Dijagnostika protueksplozijskih zaštićenih elektromotornih pogona : magistarski rad - Gavranić, Ivica (I. Gavranić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U magistarskom radu su opisane metode tehničke dijagnostike kaveznih asinkronih elektromotora primjenjive na protueksplozijski zaštićene elektromotorne pogone. Analiziran je utjecaj parametara ugroženog prostora na primjenu dijagnostičkih metoda, te posebni zahtjevi kod ispitivanja u uvjetima ugroženosti eksplozijom. U laboratorijskim su uvjetima provedena ispitivanja elemenata protueksplozijske zaštite na elektromotorima u vrsti zaštite oklapanje - ”d”, povećana sigurnost - ”e” i nadtlak - ”p”. Ispitivanja i analize rezultata su obavljeni u skladu s normama iz područja protueksplozijske zaštite, važećim u Republici Hrvatskoj. Definirane su potrebne radnje za otklanjanje utvrđenih nedostataka. Razmotren je utjecaj pretvarača frekvencije, preko kojih se napajaju suvremeni protueksplozijski zaštićeni elektromotorni pogoni, na parametre motora značajne sa stanovišta protueksplozijske zaštite. U pogonskim su uvjetima, primjenom metode analize spektra linijske struje namota statora, provedena ispitivanja stanja kaveza i dinamičke ekscentričnosti na motorima snage 1.9 MW i 500 kW u vrsti protueksplozijske zaštite povećana sigurnost - ”e”. Temeljem dobivenih rezultata je ocjenjeno stanje kaveza rotora i dinamičke ekscentričnosti, te su definirane potrebne servisne aktivnosti i daljnja periodička ispitivanja. Ključne riječi: protueksplozijska zaštita elektromotora, kvarovi asinkronih elektromotora, dijagnostička ispitivanja, spektralna analiza struje