Provjera kvalitete i rizika kod izgradnje informacijskih sustava : doktorska disertacija - Trad, Antoine (A. Trad ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Osnovni i najvažniji razlog ulaganja u razvoju fleksibilnih i robustnih informacijskih sustava (IS), je sve veća poslovna konkurencija. Puno faktora utječe na poslovnu strategiju, evoluciju, održavanje i restrukturiranje IS; ti faktori mogu se ocijeniti,kontrolirati ipratiti (engleski audit) primjenom bazičnih kontrolnih ili audit operacija na informacijsku infrastrukturu odgovarajuće firme. Zahvaljujući višestrukoj iskoristivosti (engleski: reusability) postojećih komponenata IS-a i upotrebom objektno orijentiranih načela (paradigma), dijelovi, odnosno komponente PKRIS metode su uspješno primijenjeni i rezultati tih audit operacija su uspješno ugrađeni u različitim poslovnim domenama. PKRIS je postupna metoda koja može pomoći kod planiranja i ugradnje iterativnih postupaka praćenja IS-a; i to u bilo kojoj fazi razvoja, ugradnje i održavanja IS-a, te u različitim poslovnim domenama. Većina organizacija je ‘prisiljeno’ primijeniti rezultate postupaka praćenja na svojim informacijskim sustavima, da bi se poboljšali poslovni procesi, da bi se opravdalo restrukturiranje IS-a, ili za ponovno planiranje projekta. PKRIS metoda je namijenjena netehničkim auditorima, audit menedžerima, audit komitetima, poslovnim menedžerima, voditeljima projekata i direktorima. Audit operacija rezultira stablom odluka (engleski: decision tree) koje će pomoći audit menedžerima, voditeljima projekata, advokata i audit specijalista u procjeni vjerojatnosti uspjeha IS-a. PKRIS metoda nudi mogućnost predviđanja budućih problema u IS-u, a to rezultira promjenom plana projekta i ponudom skupa mogućih rješenja za lokalizirane izvore problema. PKRIS je kao postupna metoda praćenja zasnovana na Daytonovim radovima, i osobnim profesionalnim iskustvima, tako da omogućuje analize specifičnih poslovnih situacija. PKRIS metoda se koncentrira na faktor ‘izvodljivost (feasibility)’ IT projekta i na pronalaženje skupa mogućih rješenja za postojeće i buduće probleme u projektu. Metoda se može, međutim, isto tako primijeniti i na drugim faktorima. Ključne riječi: Praćenje, Vodjenje projekta, Plan projekta, Ljudski faktor, Riziko, Evaluacija, Informacijski sustav, Projekt, Zadatak, Ekipni rad, Kvaliteta, Mogućnost izvodjenja, Troškovi, Reinženjering, Projektiranje, Objektno orijentirano, Održavanje