Analiza multidiskretne daljinske detekcije slučajnog optičkog izvora : doktorska disertacija - Kolarić, Darko (D. Kolarić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U disertaciji su razmatrane mogućnosti daljinske detekcije plamena u svrhu pronalaženja postupka i tehničke realizacije sklopovske izvedbe za rano otkrivanje šumskih požara. Spoznaje o značajkama dostupne iz stručne literature, odnosno iz rezultata vlastitih istraživanja slučajnih optičkih izvora, razmatrane su u prvom dijelu ove analize, pri čemu je dano težište na postupak prijelaza energija od plamena na površinu okolnih objekata mehanizmom prijenosa, zasnovanog na elektromagnetskom zračenju plamena u infracrvenom spektralnom području valnih duljina =2-5 m. Postupak analize provodi se na području formiranja i ponašanja plamena, kod raspršenog turbulentnog gorenja krutog nehomogenog goriva. Na osnovi prezentiranih spoznaja o značajkama plamena razvijeno je instrumentalno i sklopovsko okruženje za provođenje niza mjerenja, koja su dala konačne smjernice za usvajanje postupka, koji će omogućiti detekciju optičkog izvora na daljini. U tu svrhu provedeno je 541 mjerenje spektralnih, prostornih i vremenskih značajki plamena. Na temelju dobivenih rezultata razrađen je algoritam za daljinsko prepoznavanje plamena, na osnovi promjene njegovih vremenskih značajki (vremenske serije intenziteta elektromagnetskog zračenja plamena), uslijed utjecaja meteoroloških uvjeta (vjetra) na svojstvene vrijednosti iznosa titranja plamena u pojasu frekvencija 1-15 Hz. Ekstrakcija informacije iz vremenske serije intenziteta plamena zasniva se na vremenskom lociranju promjene titranja plamena, pomoću multirezolucijske analize s wavelet transformacijom (osnovna funkcija transformacije Daubechies br.6). Mogućnost lociranja utjecaja vanjskog faktora (vjetra) u vremenskoj seriji intenziteta zračenja plamena, rezultirala je kvalitetnim prepoznavanjem plamena od ostalih toplinskih izvora, koji se nalaze u vidnom polju detekcijske naprave. Rezultati mjerenja provedenih u postupku analize svojstvenih značajki plamena, te programsko-sklopovsko okruženje koje je razvijeno za tu namjenu, omogućili su izvedbu razvojnog modela detekcijskog sustava. Eksperimentalna ispitivanja koja su obavljena u realnim uvjetima, u potpunosti su potvrdila pravovaljanost izbora postupka za prepoznavanje optičkog izvora elektromagnetskog zračenja, te tehničku izvedbu sklopovskog okruženja detekcijskog sustava. Ključne riječi: daljinska detekcija šumskih požara, multidiskretna obrada signala, senzori infra-crvenog spektralnog područja, frekvencijska analiza titranja plamena, multirezolucijska analiza, Wavelet transformacija, brza Fourier transformacija, IC sustavi za daljinsku detekciju