Kvalitativno modeliranje i zaključivanje o ponašanju objekata u sustavu dinamičkog vida : doktorska disertacija - Matetić, Maja (M. Matetić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U radu je predstavljen sustav LABAQM koji je razvijen za analizu ponašanja laboratorijske životinje. Sustav se temelji na kvalitativnom modeliranju kretanja životinje. Bavimo se fazom raspoznavanja, koja predstavlja višu razinu analize ponašanja laboratorijske životinje, tijekom farmakoloških eksperimenata. Ulazni podaci sustava su kvantitativni podaci koje dobiva od aplikacije za praćenje, te nepotpuno znanje eksperta. Sustav LABAQM radi u dvije glavne faze: faza učenja ponašanja i faza analize ponašanja. Faza učenja i faza analize se temelje na nizovima simbola dobivenim transformacijom kvantitativnih podataka. Faza učenja uključuje postupak nadgledanog učenja, postupak nenadgledanog učenja i njihovu kombinaciju. Pokazali smo da kvalitativne modele ponašanja možemo modelirati kao skrivene Markovljev modele (SMM-e). Rezultati fuzije postupaka nadgledanog i nenadgledanog učenja su robustniji modeli karakterističnih ponašanja, koji se koriste u fazi analize ponašanja. Ključne riječi: sustav dinamičkog vida, kvalitativno modeliranje, konceptualno grupiranje, skriveni Markovljevi modeli karakterističnih ponašanja