Modeli naplate sadržaja u mobilnim paketskim mrežama : magistarski rad - Šikić, Mile (M. Šikić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Razvoj mobilnih paketskih mreža GPRS-a i UMTS-a, mobilnim operaterima daje mogućnost pružanja korisnicima novih usluga i sadržaja. Budući da cijena pristupa mrežama pada operateri moraju naći nove načine naplate. Postojeći sustav obrađen u prvom dijelu rada omogućava naplatu jedino pristupa te sadržaja prenesenih preko SMS-a kao nosioca. U drugom dijelu rada prikazana su tri modela koja omogućavaju naplatu sadržaja i usluga koji nisu obuhvaćeni u postojećim sustavima. Prvo je objašnjen model koji omogućava cjelovitu naplatu pristupa, sadržaja i usluga. Ovaj model je temeljen na principu korištenja AAA sustava, mobilnog IP-a, QoS brokera, te upravljanja bilancom. Opisane su osnove ovih sustava te njihova integracija u cjelokupni model. Ovakav model osim naplate pruža mogućnost praćenja prometa i pružanja korisniku određenih usluga i sadržaja. Drugi model je model sustava M-trgovine koji omogućava prodaju fizičkih i elektronskih sadržaja. Opisane su osnovne komponente ovog sustava te dva osnovna modela sustava Mtrgovine: sustav s plaćanjem vezanim za račun i sustav s plaćanjem temeljenim na žetonima. Treći model je eksperimentalni model koji omogućava naplatu URL temeljenih WAP sadržaja. Opisane su osnovne komponente, način funkcioniranja modela te prikazana praktična implementacija ovog modela. Izloženi modeli mogu poslužiti kao predložak za rješavanje problema naplate sadržaja u mobilnim paketskim mrežama. Ključne riječi: naplata, obračun, tarifiranje, politika, mobilne mreže, UMTS, sadržaj, usluge, AAA, mobilni IP, M-trgovina