Uvođenje paketskog prijenosa većih brzina u postojeće pokretne radiomreže : magistarski rad - Mileta, Danijel (D. Mileta ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Razvoj pokretnih radiomreža ćelijske strukture je u svojoj drugoj 'produženoj' generaciji iznjedrio opću paketsku radio-uslugu. Zasnovanost na komutaciji paketa donijela je bolju iskoristivost postojećeg frekvencijskog pojasa i veću kompatibilnost sa javnim podatkovnim mrežama. Opća paketska radio-usluga se implementira u GSM radiomrežu i postaje njezin podsustav što zahtjeva nova sučelja, protokole i interaktivne procedure povezivanja i mobilnosti. Za maksimalnu eksploataciju GSM/GPRS radiomreže u raznolikom prometnom i zemljopisno-političkom okruženju potrebno je proučiti potrebe i želje aktivnih i potencijalnih korisnika, imati dobar uvid u postojeće tehnološke resurse i oprezno pristupiti radnim, kontrolnim i optimizacijskim parametrima koji su direktno vezani za mobilnost i kapacitet sustava. U radio-dijelu planiranja opće paketske radio-usluge se koriste programski alati koji omogućavaju kvalitetniju izvedbu frekvencijskih i ćelijskih planova te vrše prometne simulacije, računaju potrebiti kapacitet, predviđaju protočnost podataka u ekstremnim uvjetima i sl. Sve se to krajnjem korisniku prezentira u vidu kvalitete usluge i dodatnim mogućnostima. Ključne riječi: Opća paketna radio-usluga, Globalni sustav pokretnih komunikacija, Univerzalni mobilni telekomunikacijski standard, komutacija krugova, komutacija paketa, pokretna radiomreža, sučelje, protokol