Mjerni sustav za intraoperacijski nadzor neurofizioloških funkcija : doktorska disertacija - Krois, Igor (I. Krois ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U radu je opisana realizacija sustava kojim se ubrzava snimanje intraoperacijskih evociranih potencijala. Ubrzavanje snimanja intraoperacijskih evociranih potencijala ima veliku dijagnostičko-terapijsku važnost prilikom neurokirurških zahvata. Kritični parametar kod snimanja evociranih potencijala o kojem ovisi učinkovitost nadzora je vrijeme, koje protekne od promjene u izgledu evociranih potencijala do njene detekcije, a temeljni problem kod snimanja je visoka razina smetnji, koje postoje za vrijeme kirurškog zahvata. Kod danas dostupnih izvedbi uređaja, te smetnje dovode pojačalo u zasićenje, onemogućavajući tako snimanje evociranih potencijala. Konstrukcija mjernog sustava je stoga podređena skraćivanju tog vremena. U tom cilju napravljena je analiza mjernog sustava, vrsta smetnji koje se javljaju kod operacijskih zahvata, te prenosnih puteva preko kojih se one prenose u mjerni sustav. Temeljem te analize uočeni su kritični parametri sustava (ulazna impedancija, faktor potiskivanja i šum) i određene vrijednosti, koje oni moraju dosegnuti kako bi sustav mogao uspješno funkcionirati u uvjetima operacijskih zahvata. Prikazana je detaljna razrada konstrukcije pojedinih dijelova sustava te je pokazano na koji način i u kojoj mjeri njihove karakteristike utječu na dostizanje zacrtanih karakteristika cijelog sustava. Temeljem analize svojstava smetnji, koje se pojavljuju u isprekidanim intervalima za vrijeme operacijskog zahvata, te činjenice da je konstrukcijskim zahvatima moguće skratiti vrijeme trajanja zasićenja pojačala, predložena je nova metodologija snimanja evociranih potencijala. Nova metodologija omogućava iskorištavanje pauzi između pojavljivanja smetnji na način da se okidanje stimulatora, pa time i početak snimanja sekvence evociranih potencijala, iniciraju tek kada nema smetnji i pojačalo nije u zasićenju. Mjerenjem u stvarnim uvjetima pokazano je da se predloženim sklopovskim rješenjem može postići skraćenje trajanja snimanja od 2,5 do 5 puta. Veličina skraćenja ovisi o vrsti evociranih potencijala koji se snimaju. Ta ovisnost proizlazi kao posljedica različitog trajanja sekvence evociranih potencijala te prosječnog trajanja pauze u kojoj se ona može snimiti. Ključne riječi: intraoperacijski nadzor, neurofiziološke funkcije, evocirani potencijali, skraćenje trajanja snimanja, ulazna impedancija, faktor potiskivanja, šum.