Simbolično-komponentni pristup analizi stacionarnih stanja elektroenergetskog sustava : doktorska disertacija - Džafić, Izudin (I. Džafić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Rastući zahtjevi za analizom i simulacijom stacionarnih stanja elektroenergetskog sustava nametnuli su potrebu brže i kvalitetnije izrade primjena za potrebe istih. Kao glavni razlog sporosti u razvoju ovakovih primjena je narav elektroenergetskog sustava. Elektroenergetski sustav je prema naravi jako složen i nelinearan sustav. Struktura sustava se može opisati matricama visoke razine. Pri ovome je jako mali broj nenultih elemenata matrica. Svi ovi problemi otežavaju brz i kvalitetan razvoj primjena za analizu stacionarnih stanja elektroenergetskog sustava. Razvoj komponentnih tehnologija te kontinuiran razvoj računalnih tehnologija omogućavaju osmatranje stacionarnih problema elektroenergetskog sustava kao generalizirane nelinearne probleme. Temeljna ideja rada je zasnovana na pretpostavci nastavka tehnološkoj razvoja na dosadašnjoj razini. Rad razjašnjava osnovna načela komponentnog modeliranja na temelju čega se razvija simboličko-komponentna arhitektura. Arhitektura kombinira simboličko izračunavanje s numeričkim izračunavanjem. Pri ovome se simboličko izračunavanje koristi kao potpora iterativnim numeričkim izračunima. Razvijeni simbolički dijelovi arhitekture su uključeni u pojedine komponente temeljene na rješavanju odredenih problema elektroenergetskog sustava. Simboličke komponente osiguravaju korektno i brzo pronalaženje potrebnih derivacijskih informacija i njihovo "smještanje" u strukture slabo popunjenih matrica. Na ovaj način se programer oslobađa od mukotrpnog i pogreškama podložnog procesa unosa derivacijskih informacija i popunjavanje strukture matrica. Ovako razvijene komponenente omogućavaju iskorištavanje koda na binarnoj razini. Osim olakšavanja korisniku unosa i rješavanja problema, razvijena komponentno temeljena arhitektura omogućava jedinstven način pohranjivanja informacija o modeliranim sustavima. Informacijski sustav modela elektroenergetskog sustava odnosno njegovih problema, je temeljen na podatkovnoj bazi modela. Podatkovna baza modela pohranjuje modele sustava na jednom mjestu, čime je olakšan unos i ispravka podataka modela. Razvijene komponente mogu uzimati modele izravno iz podatkovne baze. Ovim je omogućeno promjena vladanja primjena razvijenih na komponentno temeljenoj arhitekturi bez potrebe rekompajliranja. Potrebno je jedino provesti ponovnu inicijalizaciju komponenti, odnosno ponovno učitavanje informacija o modelu sustava. Ključne riječi: Elektroenergetski sustav, simbolički potpomognuto numeričko izračunavanje, komponentno modeliranje, objektno-orjentirano programiranje, tokovi snaga, optimalni tokovi snaga, naponska stabilnost, COM, korisnik-poslužitelj