Poboljšani postupci određivanja raspoloživosti elektroenergetskih razdjelnih mreža : doktorska disertacija - Stojkov, Marinko (M. Stojkov ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Ovaj rad opisuje mogućnosti programskog paketa “COMREL” za analizu pouzdanosti i raspoloživosti složenog EES. Program rabi Markovljeve modele prostora stanja komponenata EES i analizira moguća stanja analitičkom metodom pobrojavanja stanja, te golemim izborom pokazatelja pouzdanosti kvantitativno opisuje sustav. Budući kakvoća isporuke električne energije neposredno ovisi o pouzdanosti napajanja potrošača, kvantitativnim veličinama određujemo optimalno uklopno stanje razdjelnog sustava, a time i povećanje kvalitete isporuke električne energije. Izvršena analiza obuhvaća neovisne kvarove prve, druge i treće razine koincidencije kvarova za grane. Projektirana je relacijska baza podataka za podatke o zastojima u postrojenju. Načinjen je kod za linearizaciju krivulje trajanja opterećenja (do sedam razina) kao i program za aproksimaciju srednjih dnevnih jakosti struja opterećenja u zavisnosti o srednjoj dnevnoj temperaturi. Za nekoliko kvarova na 10 kV vodovima izvršena je procjena neisporučene električne energije te je dana zavisnost vremena stabilizacije opterećenja o dužini beznaponske stanke nakon ponovnog dolaska napona. Ključne riječi: Elektroenergetski sustav, razdijelna mreža, raspoloživost, relacijska baza