Sustav relejne zaštite u kogeneracijskim postrojenjima : magistarski rad - Maričević, Mario (M. Maričević ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
U prvom dijelu rada (poglavlja 1. i 2.) dat je općeniti prikaz kogeneracijskih postrojenja, njihovih tipova, te značajki vezanih uz konstrukciju, pogonski agregat, pogonsko gorivo i povezanost s toplinskim potrošačima. Pobrojane su značajnije kogeneracije u Hrvatskoj i Sloveniji s osnovnim tehničkim karakteristikama. Prijenos energije u kogeneracijskom postrojenju (poglavlje 3.) obuhvaća cijeli postupak pretvorbe energije, od primarne energije goriva, preko parnih i plinskih turbina s pratećim postrojenjima, do generatora, rasklopišta i na kraju potrošača. Dane su glavne karakteristike svih prethodno navedenih dijelova, kao i najčešći problemi vezani uz njihov rad. Električni dio kogeneracijskog postrojenja (poglavlje 4.) sastoji se od cijelog niza elemenata, o kojima treba voditi računa prilikom projektiranja kogeneracijskog postrojenja. Navedena su razmatranja i preporuke vezane uz zahtjeve za električnu pouzdanost, uzemljenje zvjezdišta generatora, odabir radne naponske razine, kao i zaštite. Posebna pažnja posvećena je povezivanju generatora s elektroenergetskom mrežom, te mogućim problemima u takvom radu. Opisani su isklop parne turbine i generatora, prelazak na otočni rad, automatski ponovni uklop i sinkronizacija s mrežom. Naveden je veliki broj mogućih problema i kvarova koji se mogu javiti u radu kogeneracijskih postrojenja, njihove moguće posljedice, metode otkrivanja, kao i zaštitno djelovanje. Na kraju je spomenuto nekoliko tipičnih primjera priključka kogeneracijskih postrojenja na mrežu sa svojim zaštita, kao i prednosti primjene digitalnih višefunkcijskih releja u zaštiti kogeneracijskih postrojenja. Pravno ekonomska razmatranja (poglavlje 5.) opisuju moguće uštede primjenom kogeneracijskih postrojenja, njihovu podjelu prema namjeni. U nedostatku egzaktnih podataka postrojenja u Hrvatskoj, kroz primjer iz literature opisan je proračun isplativosti primjene i odabir najpovoljnije konstrukcije kogeneracijskog postrojenja. Navedene su ključne odredbe američkog “Pravilnika o radu javnih elektroprivreda” s osvrtom na stanje u Hrvatskoj i njezin tarifni sustav. Analizirajući četiri kogeneracijska postrojenja (poglavlje 6.) opisan je njihov razvoj, karakteristike, električni i toplinski značaj, zaštite i drugo. Dani su prijedlozi mogućih poboljšanja, te procjene na taj način ostvarivih ušteda. U zaključnom dijelu rada navedene su najvažnije činjenice vezane uz kogeneracijska postrojenja, mogućnosti poboljšanja u njihovom radu, kao i predviđanja za njihov daljnji razvoj u uvjetima tržišnog poslovanja. Na kraju je naveden popis literature, popis dodataka i sažetak. Ključne riječi: Kogeneracija, Višefunkcijski zaštitni sustav, Zaštita generatora, Zaštita spojnog voda, Sekvencijalni isklop, Otočni rad, Podfrekvencijsko rasterećenja, Regulacija snage generatora, Sinkronizacija