Porast potencijala oklopa visokonaponskih postrojenja zbog sklapanja rastavljačem : magistarski rad - Bojić, Srećko (S. Bojić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Porast potencijala oklopa plinom izoliranih visokonaponskih postrojenja posljedica je širenja i prijelaza unutarnjih vrlo brzih prenapona na vanjski oklop i uzemljene dijelove postrojenja. Pojava je najizraženija pri sklapanju rastavljačem malih kapacitivnih tereta pri čemu dolazi do višestrukih povratnih preskoka na kontaktima rastavljača. Pri svakom povratnom preskoku nastaje visokofrekvencijska slabo prigušena prijelazna pojava koja zbog valne prirode na točkama diskontinuiteta oklopa stvara vanjske prenapone i time privremeni porast potencijala oklopa. Zbog visokofrekvencijskih svojstava, porast potencijala znatno ovisi o načinu povezivanja oklopa sa uzemljivačem postrojenja. Na izraženom diskontinuitetu i nepovoljnim konfiguracijama spoja s uzemljivačem, porast potencijala može doseći nekoliko desetaka kV pri čemu su mogući nepoželjni preskoci na vanjskim dijelovima postrojenja. Najveći dio rada posvećen je eksperimentalnom načinu utvrđivanja prijelaznog porasta potencijala na jednom od izraženih mjesta diskontinuiteta, na spoju oklopa s energetskim kabelom, a sva istraživanja provedena su na jednom tipičnom 123 kV oklopljenom SF6 postrojenju. Zbog slučajnog nastanka inicijalne prijelazne pojave, u istraživanje je uveden statistički pristup. Višestrukim ponavljanjem pokusa sklapanja sekcijskog rastavljača i mjerenjem prijelaznog porasta potencijala na oklopu i platu kabela, na mjestu promatranog diskontinuiteta, dobiven je veći broj mjernih uzoraka za daljnje statističke obrade. Istražene su četiri različite konfiguracije spoja oklopa i plata kabela s uzemljivačem. Rezultati mjerenja i statističkih obrada pokazuju svrsishodnim, osim povezivanja oklopa i plata kabela s uzemljivačem, i potrebu premotenja kabelskih izolacionih prirubnica kratkospojnicima ili nelinearnim otpornicima. Time se višestruko i vrlo učinkovito smanjuju međusobne previsoke razlike potencijala i onemogučava vrlo vjerojatan vanjski preskok. Provedba mjerenja iziskuje opsežnu pripremu i korištenje suvremenog mjernog sustava, s visokom gornjom graničnom frekvencijom, velikom brzinom uzorkovanja i s vrlo "dubokom" radnom memorijom. Ključne riječi: porast potencijala oklopa, vrlo brzi prenaponi, oklopljeno postrojenje, rastavljač, uzemljenje, mjerenje, statistički pristup