Računalna simulacija rada fotonaponskog sustava : magistarski rad - Perić, Mario; Baće, Mile (Zagreb : M. Perić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Cilj magistarskog rada je definirati izgled računalne aplikacije za simuliranje fotonaponskih sustava. Na početku opisano je porijeklo sunčeve energije, geometrija prijenosa sunčeve energije te ozračenje horizontalne odnosno nagnute plohe. Zatim je opisan stohastički model ozračenja na horizontalnu plohu na primjeru otoka Lastova. Polazeći od teorije fotoelektričnog efekta razvijene su osnove za matematičko modeliranje rada fotonaponske ćelije. Prikazano je nekoliko tipova modela fotonaponske ćelije. S obzirom na važnost akumulatorskih baterija u fotonaponskim sustavima, detaljno je opisana akumulatorska baterija. Također je opisan kemijski proces punjenja i pražnjenja sekundarnih električnih baterija. Pored toga matematičkim modelom opisani su efekti kao što je polarizacija, samopražnjenje, isplinjavanje. Dan je pregled svih tipova akumulatorskih baterija koje se koriste u fotonaponskim sustavima. Nekoliko modela je opisano detaljno. Opisani su modeli tipičnih trošila u fotonaponskim sustavima, kao i uređaji za regulaciju i prilagodbu. Posebna pozornost je dana algoritmima rada regulatora punjenja. Dan je opis simulacijskog programa kao i dijagram toka. Prikazan je primjer rada simulacijskog programa za otok Lastovo. U dodatku prikazani su proračuni i analize koje upotpunjuju matematičke modele komponenti sustava, kao i dijagram toka programa.
KLJUČNE RIJEČI:
Sunčeva energija, Fotonaponski sustav, model ozračenja, model fotonaponske ćelije , model akumulatorske baterije, model trošila, model regulatora.
The goal of this thesis is to define the basic shapes of computer application for the simulation of photovoltaic systems. First, the origin of solar energy, geometry of solar energy transfer and irradiance on a horizontal and inclined surface is described. The stochastical model of irradiance on a horizontal surface applied for the Island of Lastovo is described. Starting from the photoelectric effect theory, basics of mathematical modeling of photovoltaic cells are developed. Some types of photovoltaic cells are presented. Taking into considiration the importance of batteries in photovoltaic systems, they are described in detail. Also, chemical proceses of charging and discharging of batteries are considered. The effects of polarization, self-discharging and gassing are also described using a mathematical model. An overview of battery types used in photovoltaic systems is given. Some battery models are shown at the as well. The models of typical loads, and the devices for control and adjustment in photovoltaic systems are presented. Special attention is given to the algorithms of charge controllers. Description of the simulation program is given. One example of simulation for the Island of Lastovo is given. All caculations and analyses related to the mathematical models of the system component are shown in appendix and the flowchart of the program is presented.
Keywords:
Solar energy, photovoltaic system, model of irradiance, model of photovoltaic cells, model of battery, model of load, model of controllers.
Bibliografija str. 189-190.