Metode optimizacije algoritama za digitalnu obradu zvuka : magistarski rad - Mlinarić, Hrvoje; Kovač, Mario (Zagreb : H. Mlinarić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2002)
Rad predlaže novi način prikaza realnog broja i izvođenje matematičkih operacija sa realnim brojevima u algoritmima za digitalnu obradu zvuka. Prikazani su temeljni principi na kojima se zasnivaju svi današnji algoritmi za obradu digitalnog zvuka. Da bi se dobio bolji uvid u principe rada audio algoritama proučen je čovjekov sustav za slušanje. Radi boljeg razumijevanja novopredloženog načina zapisa detaljno je proučena problematika prikaza realnog broja u računalu i rad sa brojevima u formatu pomičnog zareza. U radu se također opisuju osnovne metode kompresije i metode kompresije digitalnog audio signala. Pošto je novopredloženi format zapisa primijenjen na MPEG Layer III algoritmu za kompresiju digitalnog audio signala, dan je pregled MPEG Layer III norme. Sa primjenom transformacija na MPEG Layer III algoritmu dokazana je opravdanost uvođenja novopredloženog formata i dobiven je uvid u poboljšanja koja se dobivaju u odnosu na simulaciju rada sa brojevima u formatu pomičnog zareza.
Ključne riječi: psihoakustična svojstva uha, digitalni audio, Nyquistov kriterij, kompresija podataka, DPCM, Huffmanovo kodiranje, ADPCM, MPEG audio norma, pomični zarez.
This master thesis proposes a new way of representation and execution of mathematical operations with floating point numbers in digital audio processing algorithms. It includes an overview of base principles for all present digital audio processing algorithms. To get better understanding of audio algorithm principles it describes human audio perception system. Floating point number representation and arithmetic theory is analyzed prior to introduction and proposal of new numeric representation and their arithmetic. New representation was used in MPEG Layer III algorithm for digital audio compression. Based on that experiment use of new number representation was successfully tested and improvements compared to standard representation of floating point number have been shown.
Keywords: ear, psychoacoustic model, digital audio, Nyquist sampling theorem, data compression, DPCM, Huffman coding, ADPCM, MPEG audio standard, floating-point.
Bibliografija str. 114-121.