Primjena prikaza slijeda poruka u razvoju telekomunikacijske programske opreme : magistarski rad - Ivček, Mario; Lovrek, Ignac (Zagreb : M. Ivček ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Skraćivanje trajanja razvoja programa, uz zadržavanje visoke kvalitete programskih proizvoda za telekomunikacijske primjene, zahtijeva uvođenje formalnih postupaka i na njima zasnovanih pomagala u programsko inženjerstvo.
Ova teza istražuje formalne modele koji se zasnivaju na opisu suradnje i komunikacije dijelova sustava sljedovima poruka, posebice prikazu slijeda poruka i slijednom dijagramu.
Razrađena je primjena prikaza slijeda poruka pri izradi zahtjeva, specifikaciji sustava, te oblikovanju i izvedbi programske opreme.
Rezultati istraživanja verificirani su uvođenjem formalnog postupka u razvoj funkcije za upravljanje i održavanje polustalnih veza u hibridnom sustavu s komutacijom kanala i ćelija.
Ključne riječi: Proces programskog razvoja, prikaz slijeda poruka (MSC), slijedni dijagram, objedinjeni jezik za modeliranje (UML), jezik za specifikaciju i opis (SDL), uporabni slučaj, hibridni sustav, polustalna veza, formalni postupci
Significant improvements of the time-to-market, coupled with demands for high quality of telecommunications software products, require incorporation of formal description techniques and tools into the software engineering.
This thesis investigates formal models describing interactions and communication between different parts of the system based on message sequences, particularly message sequence charts and sequence diagrams.
An abstract framework is presented, describing applications of the language Message Sequence Charts (MSC) in the commonly occurring phases of the software development process: requirement consolidation, systems analysis, software design and implementation.
Results of the investigation are verified through application of formal description methods in development of the function for control and administration of semipermanent connections in hybrid switch, that is based on circuit and ATM switching.
Keywords: Software engineering process, Message Sequence Charts (MSC), Sequence diagram, Unified Modeling Language (UML), Specification and Description Language (SDL), use case, hybrid switch, semipermanent connection, formal methods
Bibliografija str. 119-121.