Primjena prikaza slijeda poruka u razvoju telekomunikacijske programske opreme : magistarski rad - Ivček, Mario (M. Ivček ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Skraćivanje trajanja razvoja programa, uz zadržavanje visoke kvalitete programskih proizvoda za telekomunikacijske primjene, zahtijeva uvođenje formalnih postupaka i na njima zasnovanih pomagala u programsko inženjerstvo. Ova teza istražuje formalne modele koji se zasnivaju na opisu suradnje i komunikacije dijelova sustava sljedovima poruka, posebice prikazu slijeda poruka i slijednom dijagramu. Razrađena je primjena prikaza slijeda poruka pri izradi zahtjeva, specifikaciji sustava, te oblikovanju i izvedbi programske opreme. Rezultati istraživanja verificirani su uvođenjem formalnog postupka u razvoj funkcije za upravljanje i održavanje polustalnih veza u hibridnom sustavu s komutacijom kanala i ćelija. Ključne riječi: Proces programskog razvoja, prikaz slijeda poruka (MSC), slijedni dijagram, objedinjeni jezik za modeliranje (UML), jezik za specifikaciju i opis (SDL), uporabni slučaj, hibridni sustav, polustalna veza, formalni postupci