Povezivanje računalnih mreža putem satelita : magistarski rad - Mužak, Goran (G. MUžak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Rad opisuje metode povezivanja računalnih mreža putem interaktivne satelitske mreže temeljene na sustavu povratnog satelitskog kanala prema preporuci DVB-RCS. Prikazani su temeljni principi prijenosa različitih vrsta podataka i servisnih informacija putem MPEG-2 prijenosnog toka, te osnovne činjenice o normi DVB. Dan je prikaz preporuke DVB-RCS kao predloška arhitekture sustava temeljenim na povratnim satelitskim kanalima. Predloženi su načini realizacije generatora DVB-RCS servisnih tablica, s posebnim naglaskom na niz preporuka vezanih uz prikaz strukture servisnih tablica, načina njihovog stvaranja i provjere valjanosti. Razrađen je opisni jezik TDL, temeljen na normi XML, za opis strukture tablice i opis njezinih elemenata, prilagođen metodama interaktivnog stvaranja skupa tablica. Opisani su tipični objektni modeli sustava tablica. Predložene su metode stvaranja izlaznog prijenosnog toka servisnih informacija na temelju DVB i MPEG preporuka. Ukratko je prikazana realizacija generatora DVB-RCS servisnih tablica, s posebni osvrtom na grafičko sučelje prema operateru sustava. Ključne riječi: interaktivna satelitska mreža, povratni kanal, računalne mreže, MPEG, DVB, RCS, XML, TDL, servisne tablice