Vrednovanje primjene evolucijskih algoritama pri ostvarenju optimalnog vođenja : magistarski rad - Rolich, Tomislav (T. Rolich ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Razvoj elektronike i informatike omogućio je simulaciju i ugađanje parametara regulatora. U ovom je radu iskorištena ta mogućnost kako bi se pokazalo računalno ugađanje parametara regulatora primjenom evolucijskih strategija. Proces koji je izabran u ovom radu je složeni, nelinearni proces. Na temelju matematičkog modela procesa napravljena je simulacija procesa na računalu. Za simulaciju procesa na računalu koristio se programski alat Matlab i Simulink. Regulatori koji su izabrani za vođenje procesa su višepoložajni regulator, PID regulator i neizraziti regulator. Svaki od njih ima svoje specifičnosti i različitosti u ponašanju. Također su izrađeni matematički modeli za višepoložajni regulator, PID regulator i neizraziti regulator na temelju kojih je napravljena i njihova simulacija na računalu. U programskom alatu Simulink izrađena je simulacija sustava proces-regulator na temelju njihovih matematičkih modela. Metoda koja se koristila za ugađanje parametra tih regulatora je evolucijska strategija i koristila se kod svih regulatora. Tako ugođeni parametri uspoređivali su se s empirijski ugođenim parametrima. Na temelju provedenog ispitivanja i dobivenih rezultata može se zaključiti da se evolucijske strategije mogu djelotvorno i praktično koristiti kao metode ugađanja parametara regulatora. Kako su izabrani regulatori vrlo različiti s obzirom na način rada može se na temelju toga zaključiti da bi se ugađanje parametara regulatora pomoću evolucijske strategije moglo upotrebljavati i za druge tipove regulatora. Posebno treba naglasiti da koristeći metodu evolucijskih strategija za ugađanje parametara regulatora nije potrebno poznavati posebne metode koje se koriste za njihovo ugađanje. To u praksi omogućuje ugađanje parametara regulatora osobama koje nisu vješte u različitim, ponekad i vrlo zahtjevnim, formalnim postupcima optimiranja. To je, uz mogućnost računalnog automatiziranja procesa optimiranja, najveća prednost opisanog postupka. Ključne riječi: evolucijski algoritmi, evolucijske strategije, Matlab, nelinearni proces, neizrazito vođenje, PID, Simulink, umjetna inteligencija