Određivanje topologije elektroenergetskog sustava primjenom neuronskih mreža : magistarski rad - Delimar, Marko (M. Delimar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Procjena stanja elektroenergetskog sustava je osnovna funkcija za vođenje i analizu elektroenergetskog sustava. Kako se topološka struktura mreže tijekom pogona mijenja, prije procjene stanja potrebno je provjeriti ispravnost prijavljene topološke strukture sustava jer su u suprotnom moguće vrlo grube pogreške u procjeni stanja. U radu je prikazan model za provjeru topološke strukture elektroenergetskog sustava zasnovan za neuronskim mrežama. Postupak je podijeljen u dva dijela. Prvi dio predstavlja model za određivanje točnog broja mrežnih čvorišta, a drugi analizu njihove povezanosti. Uspoređeno je više arhitektura neuronskih mreža isprobanih na više elektroenergetskih mreža. Prikazani su i analizirani rezultati dobiveni primjenom višeslojnog perceptona učenog algoritmom povratnog prostiranja izlazne pogreške. Ključne riječi: topologija, pogreške, neuronske mreže, elektroenergetski sustav, procjena stanja