Značajke pouzdanosti uzemljenja srednjenaponskih transformatorskih stanica : magistarski rad - Filko, Pavle (P. Filko ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U inženjerskom korpusu prevladava razmišljanje da je o uzemljivačima gotovo sve rečeno. Mišljenja smo da nije tako te je stoga svrha ovog rada da se pomoću zakona pouzdanosti pokrene snažnije promšiljanje o uzemljivačima kao bitnim elementima gotovo svakog strujnog kruga. Prvenstveno se ovdje razmatra sustav uzemljenja elektroenergetskog objekta, točnije gradske TS 10(20)/0.4 kV. Uzemljivačima TS se, od projektnog zadatka preko projektiranja, izvođenja pa do održavanja u pogonu ne pridaje dovoljna pozornost. Ovim radom pokušava se, drugim pristupom, otvoriti novi pogled na uobičajene metode određivanja toga važnog dijela elektroenergetskog sustava. U poglavlju B) Svrha i plan istraživanja, obrazlažu se razlozi pristupanja izradi ovog rada, te zadaju određena pitanja na koja se očekuju određeni zaključci. Plan istraživanja pojašnjava koji se podaci i od koga trebaju prikupiti i to analizirati te na koji način vršiti mjerenje. Određuje se i kojim proračunima tražiti rezultate. Poglavlje C) O pouzdanosti TS 10(20)/0.4 kV, daje teoretski prikaz pouzdanosti koja se primjenjuje na sustav uzemljenja. Obrađuju se, iz literature dostupni, modeli pouzdanosti i na kraju vri proračun karakterističnih veličina kako komponenata tako i sustava uzemljenja TS 10(20)/0.4 kV. U poglavlju D) O uzemljenju TS 10(20)/0.4 kV. daju se osnovni pokazatelji uzemljivača općenito, njegove karakteristike i utjecaje na otpor rasprostiranja. Detaljno se upoznaje sa tipskom (prosječnom) gradskom TS i njezinim karakteristikama. Priložena je jednopolna shema i slika sustava uzemljenja. Izvršen je i proračun zaštitnog i radnog uzemljenja iz razloga moguće usporedbe računskih vrijednosti sa izmjerenim vrijednostima otpora uzemljenja na TS u pogonu. Slijedeće poglavlje E) Provedba i rezultati ispitivanja, daje uvid u sheme mreže TS 10(20)/0.4 kV na kojoj je provedeno ispitivanje, prikazuje tablično sređene podatke o karakteristikama tih TS, te isto tako sređene podatke o izmjerenim vrijednostima otpora rasprostiranja uzemljivača. Također su prikazani mjerni postupci kod mjerenja otpora uzemljenja i dana tablica izmjerenih vrijednosti te grafikon udjela prosječnih izmjerenih vrijednosti otpora uzemljenja TS i kao sustava i njegovih komponenti. Poglavlje F) Zaključna razmatranja, prikazuje analizu postignutih rezultata i proračuna i izmjerenih vrijednosti, te se stvaraju zaključci na zadane teme dane poglavljem B) Svrha i plan istraživanja. Daje se i osvrt na održavanje i pogon uzemljivačkog postrojenja. Ključne riječi: uzemljenje gradske TS 10(20/0.4 kV, statistička pouzdanost, karakteristične veličine pouzdanosti sustava uzemljenja i njegovih komponenata, proračun pouzdanosti.