Sklopovska izvedba baze znanja : magistarski rad - Lukša, Darko (D. Lukša ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U radu se opisuje sklopovska implementacija baze znanja. Kao polazni model koristi se shema za predstavljanje znanja zasnovana na teoriji Petrijevih mreža. Osnovni građevni element sklopovske realizacije su procesni elementi tipa P i T koji u modelu Petrijevih mreža predstavljaju mjesta i prijelaze. Procesnim elementima tipa P pridružuju se koncepti, dok se relacije među njima pridružuju procesnim elementima tipa T. Međusobna fizička povezanost dvaju P procesora preko jednog T predstavlja osnovni element ugrađenog znanja. Mnoštvo takvih veza čini cijelu bazu. Prezentiranje ugrađenog znanja korisniku provodi se dinamičkim postupkom zvanim izvođenje. Pri tome električki signal kojeg interpretiramo kao logičku jedinicu ili nulu, a u teoriji Petrijevih mreža zovemo značka, putuje između pojedinih P procesora. Praćenjem toga puta, po određenim pravilima , mogu se dobiti ugrađene smislene veze između koncepata. Provođenje tih akcija zovemo postupak zaključivanja. Cijelokupan postupak se u svojoj suštini izvodi paralelno tako da kažemo da se cijeli predloženi sustav koristi za paralelno izvođenje Petrijeve mreže. Cijela sklopovska realizacija sustava zamišljena je kao općenita u koju se unosi znanje iz pojedinog područja primjene. To omogućuje određena fleksibilnost u definiranju veza između procesnih elemenata. Arhitektura sustava riješena je tako da je dio veza dvaju P procesora preko jednog T ostvaren direktno ožičenjem, a dio se može programski konfigurirati preko prospojnog sustava. Pri tome T procesore koji ne sudjeluju u definiranju znanja programskim putem onemogućujemo. Ključne riječi: Petrijeva mreža, shema za predstavljanje znanja KRP, puno značenje riječi, presjecište aktivnosti, generiranje odgovora, nasljeđivanje, raspoznavanje, P procesor, T procesor.