Prepoznavanje lica iz niza slika : magistarski rad - Lipošćak, Zdravko (Z. Lipoščak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U ovom radu predstavljena je metoda za automatsko segmentiranje i prepoznavanje lica iz niza slika u boji. Metoda se sastoji od četiri glavna koraka: detekcija područja boje kože lica i detekcija promjena unutar tih područja uzrokovanih kretnjama lica. U slijedeća dva koraka koristi se Karhunen-Loeve (KL) transformacija, a zatim i Fisher Linear Discriminant (FLD) metoda za predviđanje i verificiranje rezultata segmentacije lica i transformiranje slike lica u svojstveni vektor. Provedena je eksperimentalna validacija predložene metode, a dobiveni rezultati su prezentirani i diskutirani. Na kraju rada dan je stupanj prepoznavanja metode i navedeni su zaključci rada. Ključne riječi: obrada slike, prepoznavanje lica, niz slika, KL transformacija, FLD transformacija