Održavanje uslužnih čvorova na internetu uporabom pokretnih programskih agenata : magistarski rad - Pukšec, Juraj (J. Pukšec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U radnji je obrađena primjena pokretnih programskih agenata u upravljanju i održavanju uslužnih čvorova na Internetu. Kao primjer uslužne mreže obrađena je mreža Internet kioska. Internet kiosk je uređaj koji pruža korisnicima pristup Internetu i njegovim uslugama s raznih javnih mjesta. U radnji su razrađeni postupci razvoja i zadaće koje pokretni agent treba obavljati u sustavu. Razrađeni je model agentskog sustava koji se sastoji od četiri pokretna programska agenta èija zadaća je nadgledanja i održavanja rada svakog Internet kioska, kao i provjera instalirane programske podrške. Operacije agentskog sustava formalno su opisane Petrijevom mrežom. Petrijeva mreža korištena je zbog složenog skupa uvjeta i događaja, te same kompozicije mreže. Nakon provedene analize nekoliko sustava za implementaciju programskih agenata, za realizaciju je odabran Voyager sustav. Ključne riječi: Internet, Internet usluge, pokretni agent, upravljanje usluga, uslužni čvorovi, Voyager - sustav pokretnih agenata, Petrijeva mreža, Internet kiosk, mrežno upravljanje.