Izdvajanje objekata iz termovizijske slike : magistarski rad - Šapina, Rozalija (R. Šapina ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U radu je opisana metoda digitalne obrade termovizijskih slika s ciljem izdvajanja najtoplijih objekata ili njihovih dijelova. Metoda se sastoji od tri koraka i polazi od pretpostavke da najtoplijim dijelovima scene odgovaraju najveće vrijednosti intenziteta slike prikazane u sivoj skali. U prvom koraku metode određeno je 6 slika značajki teksture definiranih preko matrice ovisnosti vrijednosti točaka. Dobivene slike jasno pokazuju kako korelacija i varijanca doprinose izdvajanju toplih objekata, dok max. vjerojatnost, energija, inverzni moment razlike i kontrast nemaju utjecaja. Primjenom višestruke linearne regresije u drugom koraku metode određeni su parcijalni koeficijenti za svaku sliku značajki teksture, a dobivene vrijednosti koeficijenata su najveće za varijancu i korelaciju. Koristeći te dvije značajke teksture određena je združena slika koja na mjestima najtoplijih objekata ima lokalne maksimume. Primjenom procedure za određivanje lokalnih maksimuma preko morfološke operacije dilatacije u trećem koraku metode dobivene su izlazne, binarne slike koje prikazuju najtoplije objekte. Metoda je testirana na ukupno 18 termovizijskih slika i dala je zadovoljavajuće rezultate. Klučne riječi: termovizija, izdvajanje objekata, značajke teksture, co-occurrence matrica, regresija, lokalni maksimumi