Kvalitativno-kvantitativno modeliranje procesa metodom ekspanzije i kodiranja : magistarski rad - Jagnjić, Željko; Bogunović, Nikola (Zagreb : Ž. Jagnjić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U ovom radu prikazana je nova kvalitativno-kvantitativna metoda modeliranja. Predložena metoda predstvalja novinu u pristupu modeliranju procesa, a temelji se na ekspanziji kvantitativnih veličina uz kvalitativno kodiranje. Početnom ekspanzijom dobivamo potpunu informaciju o odnosima između svih vrijednosti unutar promatrane varijable. Kvalitativnim kodiranjem definira se diskretan n-dimenzionalan prostor koji ubrzava samu optimizaciju. Matematička osnovica metode poslužila je za izradu izvornog algoritma modeliranja i na njemu zasnovanog cjelovitog programskog produkta.
Ključne riječi: kvalitativno, kvantitativno, kvalitativno-kvantitativno, modeliranje, ekspanzija, kodiranje
In this work a new qualitative-quantitative modelling method has been shown. The proposed method is based on quantitative expansion and qualitative coding and represents an innovation in the process of modelling. Expansion insures complete information about the relation between all values inside the observed process variable. Qualitative coding defines a discrete n-dimensional space, which speeds up the optimisation process. The mathematical basis has been used for the original modelling algorithm, which resulted in the complete program product.
Key words: qualitative, quantitative, qualitative-quantitative, modelling, expansion, coding
Bibliografija str. 76-77.